Plzeň: Historickou výpravní budovu na hlavním nádraží čeká rekonstrukce

03.11.2020 16:43

Správa železnic vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy na plzeňském hlavním nádraží z roku 1908. Zahájení prací je plánováno na březen 2021, trvat by měly dva a půl roku. Stavba naváže na modernizaci nástupišť a dalších částí stanice, která proběhla v minulých letech. Předpokládaná celková investice dosáhne 721 milionů korun.

Plzeň: Historickou výpravní budovu na hlavním nádraží čeká rekonstrukce
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Rekonstrukce zahrne především opravu střechy a fasády s důrazem na památkovou ochranu objektu. Úpravou projdou vnitřní prostory v přízemí a v patře odbavovací haly pro zlepšení služeb pro cestující. Horní hala se zcela přestaví. Sloužit bude jako otevřený čekárenský prostor v podobě obchodní pasáže s komerčními jednotkami po obou stranách. Pro snadnější překonání výškového rozdílu mezi spodní a horní halou budou sloužit eskalátory a výtahy. Dále dojde k přestavbě veřejných toalet a bezbariérový přístup na ně.

Hlavní hala bude mít nové komplexní osvětlení a kamery s přímým dohledem. Součástí orientačního a informačního systému budou hlasové majáčky pro nevidomé a indukční smyčky pro sluchově postižené občany.

Důležitou součástí rekonstrukce bude také výměna všech vnitřních rozvodů, oken a dveří, což zajistí nižší energetickou náročnost budovy. Dále dojde k vytvoření administrativně provozního zázemí složek Správy železnic a dopravců včetně úprav ve vyšších patrech budovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…