Plzeň: Hlasování Prazdroj lidem vyhrála revitalizace katedrály sv. Bartoloměje

16.10.2020 18:35

Nejprospěšnějším projektem 19. ročníku grantového programu Prazdroj lidem se podle výsledků internetového hlasování Plzeňanů stala revitalizace katedrály sv. Bartoloměje, získá tak prémii 50 tisíc korun. Veřejnost volila mezi 11 vybranými projekty, kterým Prazdroj v rámci programu rozdělil částku téměř tři miliony korun. Za 19 ročníku podpořil Plzeňský Prazdroj více než 160 projektů a aktivit částkou ve výši 55 milionů korun.

Plzeň: Hlasování Prazdroj lidem vyhrála revitalizace katedrály sv. Bartoloměje
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Neziskové organizace a spolky přihlásily letos do programu 26 projektů. Z nich komise složená ze zástupců Plzeňského Prazdroje, představitelů města Plzně a zástupců odborné veřejnosti vybrala 11, které splňují letošní zaměření programu Prazdroj lidem a mají největší přínos pro místní obyvatele. „Chtěli jsme podpořit především organizace, které ve svých projektech předložily zajímavé nápady, jak v této nelehké době uchovat a následně znovu rozběhnout společenský život v Plzni. Některé projekty jsou ale i dlouhodobého charakteru, příkladem je i pokračující oprava katedrály svatého Bartoloměje na náměstí Republiky, která zároveň získala největší podporu Plzeňanů,“ uvedl Petr Kofroň, manažer plzeňského pivovaru.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

V hlasování veřejnosti získala nejvíce hlasů a prémii 50 tisíc korun revitalizace katedrály sv. Bartoloměje v Plzni, která je turistickou a duchovní dominantou města i celého Plzeňského kraje. Biskupství plzeňské tak pokračuje v nejrozsáhlejších opravách katedrály za posledních sto let a získané finance využije na opravy prohlídkových okruhů, zpřístupnění podkroví a vytvoření nové stálé expozice.

Hlasující zaujal i Mezinárodní dixielandový festival Plzeň, který díky získanému druhému místu dosáhl na prémii ve výši 30 tisíc korun. Akce přináší do plzeňských ulic hudbu klasického neworleanského jazzu. České i zahraniční jazzbandy a dixielandové soubory hrají v zahradních prostorách Měšťanské besedy i v ulicích centra Plzně a pořádají i průvody, tzv. „New Orleans Parade“.

Pomyslnou bronzovou medaili a prémii 20 tisíc korun získal v hlasování veřejnosti speciální projekt k 75. výročí konce druhé světové války Od osvobození do nesvobody. Ten multimediální formou a open-air výstavou přiblíží kolektivizaci venkova, znárodňování, měnovou reformu v roce 1953, politické procesy, rok 1968 či léta normalizace. Projekt chce tímto způsobem probudit zájem mladších ročníků a dětí o historii města a tím nastartovat mezigenerační dialog.

Plzeňský Prazdroj v rámci grantového programu podpořil dále:

  • Pilsen Busking Fest 2021
  • Bikeheart Centrum cyklistiky – 2. část
  • 15. koncert ke Světovému dni zraku
  • Filmové večery na náplavce
  • Noc s operou 2021 Macbeth
  • Rozchodíme Civilky s Prazdrojem 2020
  • Dny umění nevidomých 2021 v Plzni
  • Festival městského pěstování a kompostování

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…