Plzeň: Hromadná doprava směřuje k plně bezbariérovému provozu

20.09.2020 17:15

Ve vozovém parku Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) již více než rok nejsou jiné než bezbariérové autobusy a trolejbusy. Nově se k nim přidávají téměř všechny tramvaje.

Plzeň: Hromadná doprava směřuje k plně bezbariérovému provozu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

PMDP pravidelně obnovují vozový park, což přináší vedle lepší přístupnosti pro cestující se sníženou pohyblivostí také zvýšení komfortu a bezpečnosti. V současné době mají PMDP v pravidelném provozu celkem 51 tramvajových souprav, přičemž minimálně 46 z nich je vždy nízkopodlažních.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

„Od září letošního roku garantujeme plně nízkopodlažní provoz nejen na všech trolejbusových a autobusových linkách, ale i na tramvajových linkách 1 a 2. O víkendech a svátcích zajišťujeme bezbariérovost na všech spojích MHD v Plzni,“ vysvětlil Roman Zarzycký, první náměstek primátora a předseda představenstva PMDP.

Poslední linkou, kde se bude ještě objevovat několik vysokopodlažních tramvají, zůstává linka 4. „Ta má ovšem velmi krátký interval, ve špičce tři minuty. PMDP zajistily, aby nejezdilo více vysokopodlažních souprav za sebou. Například lidé se sníženou pohyblivostí nebo maminky s kočárky si mohou tedy počkat nejpozději na následující spoj, který bude mít garantovanou nízkopodlažnost,“ doplnil René Vávro, mluvčí PMDP.

V případě dostatečných finančních prostředků směřují PMDP k úplné nízkopodlažnosti na všech spojích ke konci příštího roku. Jedná se o výsledek 23letého úsilí, kdy PMDP pravidelně obnovují vozový park a pořizují výhradně nízkopodlažní vozidla. Tramvaje jsou nejpočetnějším a také nejdražším vozidlem městské hromadné dopravy v Plzni, mají také nejdelší životnost, v posledních letech se ale podařila významná modernizace. Díky tomu mají PMDP reálnou šanci stát se prvním českým městem, které má všechny tramvajové spoje bezbariérové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …