Plzeň: Hvězdy prvorepublikového filmu se představují ve Smetanových sadech

06.09.2018 7:34

Hvězdy prvorepublikového filmu spojené s Plzní i zdejší prvorepublikové biografy připomíná výstava Hvězdy stříbrného plátna ve Smetanových sadech před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje.

Plzeň: Hvězdy prvorepublikového filmu se představují ve Smetanových sadech
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Za město Plzeň se vernisáže výstavy zúčastnili první náměstek primátora Martin Baxa a náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Výstava se koná u příležitosti stého výročí založení samostatného československého státu a je ke zhlédnutí až do konce září.

„Naše město je velmi úzce spjato s filmem první republiky, z Plzně a blízkého okolí pochází řada významných herců, například Marie Rosůlková, Jindřich Plachta či Růžena Šlemrová. Období první republiky bylo rozkvětem filmu, v Plzni fungovaly například biografy Eden, Hvězda či biograf Passage na náměstí Republiky a sehrály důležitou roli v rozvoji spolkového, společenského a kulturního života města,“ připomněl první náměstek Martin Baxa a doplnil: „Výstava ale například připomíná i vyhlášení Miss Plzeň, kterou se v roce 1930 stala filmová herečka s excelentním komickým talentem Věra Ferbasová.“

Na výstavě se zájemci dozvědí o prvorepublikových biografech v Plzni, kdy zde působilo deset stálých biografů a dalších šest kin působilo na předměstích a v obcích Velké Plzně, expozice připomíná kromě filmu také loutkové divadlo a neopomíjí ani slavné herecké rody, kterými byly například sestry Otýlie Beníšková a Terezie Brzková či rodina Kreuzmannova a Hlavatých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…