Plzeň: Město dokončilo rekonstrukci svých domů v Plachého ulici

16.09.2018 12:45

Celkem 37 bytů bylo dokončeno v září letošního roku v nově kompletně zrekonstruovaných městských bytových domech v Plachého ulici číslo 44, 46 a 48. Jedná se o byty 1+1 a 1+kk o podlahové ploše od 22 do 44 metrů čtverečních. Kromě bytů byly vybudovány v přízemí domů kancelářské prostory a komerční prostory pro prodejny.

Plzeň: Město dokončilo rekonstrukci svých domů v Plachého ulici
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Vlastní rekonstrukce těchto tří domů začala loni v březnu na základě provedeného výběrového řízení. Celkové náklady na rekonstrukci činily 34,4 milionu korun, zaplatilo je ze svého rozpočtu město Plzeň.

„Loni na podzim jsme zrekonstruovali první ze čtyř našich bytových domů v Plachého ulici. Před rekonstrukcí o bydlení v těchto domech nebyl zájem s ohledem na jejich špatný stav a nízkou vybavenost. K nezájmu přispívala i nechvalná pověst této lokality. Proto jsme se rozhodli před zhruba čtyřmi lety situaci změnit. Hledaly se varianty nového využití těchto domů a nakonec došlo k postupné opravě všech čtyř domů,“ přiblížil primátor Martin Zrzavecký.

Rekonstrukce zbývajících třech domů byla dokončena letos v září. „V rámci stavebních prací prakticky zůstal zachován pouze obvodový plášť domu, nosné zdi, schodiště, sklepy a půdní prostory. Nově bylo zbudováno kompletní vnitřní uspořádání, rozvody elektrické energie, vody, kanalizace a topení. Dům má nová okna a je celý zateplen a odizolován. Nově jsou domy Plachého 44 a 46 vybaveny výtahem. V průběhu realizace výstavby jsme řešili s prováděcí firmou drobné úpravy, které zvýší komfort nájemců. Například pro stoupačky vody a topení byla stejně jako v domě Plachého 42 využita centrální šachta, ve které je umístěno měření jednotlivých bytů a lze je odečíst z chodby domu,“ přiblížil úpravy David Šlouf, radní pro správu městských nemovitostí. Správcem bytů je městem vlastněná akciová společnost Obytná zóna Sylván, jenž se stará i o další městské nemovitosti.

Byty v domech Plachého 44 a 46 nabídne město seniorům, kteří se ocitli v bytové nouzi. V domě Plachého 48 počítá s vybudováním dostupného bydlení, určeného především pro samoživitele s nízkými příjmy, rodiny pečující o postižené dítě a pro další občany. „Nájemní smlouvy v domech pro seniory budou s klienty uzavřeny vždy na dobu jednoho roku s automatickou prolongací za zvýhodněné měsíční nájemné ve výši 50 korun za metr čtvereční podlahové plochy bytu. Byty v domě Plachého 48 budou nabízeny za standardní nájemné ve výši 82,10 korun za měsíc a metr čtvereční podlahové plochy bytu,“ doplnil Jan Souček z bytového odboru magistrátu. Kancelářské a komerční prostory budou nabízeny k pronájmu prostřednictvím úřední desky a městského realitního portálu www.byty.plzen.eu.

„Plachého 42 už slouží lidem, kteří se nemohou za tržních podmínek dostat ke standardnímu nájemnímu bytu. V rámci projektu Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni, na který Plzeň získala podporu z ministerstva práce a sociálních věcí 13 milionů korun, jsou tam klienti splňující nastavené podmínky pro tento typ bydlení. Všech 13 bytů v tomto domě je obsazeno,“ uvedla Karolína Vodičková, vedoucí oddělení Sociální práce a metodiky Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…