Plzeň: Město připravuje úpravu křižovatky Univerzitní – Dobřanská

10.03.2020 17:17

Město Plzeň začne v letošním roce se zpracováním projektové dokumentace na zkapacitnění křižovatky Dobřanská x Univerzitní. Křižovatka v současné době kapacitně nevyhovuje, v budoucnu bude dopravně řešena světelnou signalizací.

Plzeň: Město připravuje úpravu křižovatky Univerzitní – Dobřanská
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Informativní zprávu ke zpracování projektové dokumentace vzali na vědomí při svém posledním jednání radní města Plzně. Finanční prostředky na projektovou dokumentaci jsou alokovány ve schváleném rozpočtu Správy veřejného statku města Plzně.

„Křižovatka Dobřanská x Univerzitní v současnosti již kapacitně nevyhovuje, tvoří se kolony ve směru od Valchy, Lhoty a Litic. Ve špičce křižovatkou projede přibližně 1300 vozidel za hodinu, denní intenzita se pak pohybuje okolo 18 tisíc vozidel. Správa veřejného statku města Plzně připravila dvě varianty budoucího řešení této křižovatky – světelně řízená a okružní. Rada městského obvodu Plzeň 3 a Komise pro dopravu Rady města Plzně schválila přípravu úpravy křižovatky na světelně řízenou s rozšířením větve ze směru od Valchy na samostatné pruhy pro odbočení vlevo a vpravo. Z kapacitního posouzení navrhované světelně řízené křižovatky vyplývá, že ve všech směrech zůstává kapacitní rezerva, nejmenší přitom je 44 procent. Náklady na vybudování jsou odhadovány ve výši sedmi až deseti milionů korun,“ vysvětlil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Druhá varianta navrhovala kruhový objezd s vnějším průměrem 34 metrů, kdy tento rozměr umožňuje průjezd i nákladní dopravě. Průměrná kapacita kruhového objezdu byla stanovena na 20 až 25 tisíc vozidel za den. Odhadované náklady dosahovaly částky 15 až 20 milionů korun.

Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku města Plzně připomíná, že kapacita okružní křižovatky a křižovatky řízené světelnou signalizací by byla zhruba stejná. „V případě budoucí zástavby ploch na Valše má oblast Nové Valchy ve směru kolem útulku pro psy a přes Borská pole navržené ještě další dopravní napojení,“ doplnil Ondřej Vohradský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…