Plzeň: Na Šídlováku se poběží pro Paměť národa

18.09.2020 18:35

V sobotu se Plzeň potřetí připojí k celostátnímu Běhu pro Paměť národa. Jeho termín byl kvůli koronaviru přeložen z května na 19. září, start a cíl je na Ranči Šídlovák. Patronem plzeňského běhu je bývalý olympionik házenkář Vladimír Haber.

Plzeň: Na Šídlováku se poběží pro Paměť národa
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Běh se koná pod záštitou primátora města Plzně Martina Baxy a starostky Městského obvodu Plzeň 1 Heleny Řežábové. Účastníci běhu zaplacením startovného přispějí na rozšíření sbírky Paměti národa.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Trasa běhu zůstává stejná jako v minulých letech: start a cíl bude na Ranči Šídlovák a poběží se lesy kolem Kameňáku a Šídlováku. Na programu je opět trasa v délce 5 a 10 kilometrů, rodinný běh na jeden kilometr a štafeta 5 x 1 kilometr. Areál se běžcům otevře v 9 hodin a běhy na 5 a 10 km odstartují v 10:30 hodin. Akce proběhne za dodržení aktuálních hygienických opatření.

„Letos běžíme v duchu motta Běžíme, abychom nemuseli utíkat. Připomínáme si tak tisíce lidí, kteří z nejrůznějších důvodů a pohnutek opustili ve dvacátém století své rodné Československo. Ať už to byli židé, kteří prchali po nástupu Hitlera k moci, nebo Čechoslováci, kteří utíkali za svobodou po únoru 1948,“ připomněla ředitelka Paměti národa Plzeňský kraj Markéta Čekanová.

Zaplacením startovného všichni zúčastnění přispějí na rozšíření sbírky Paměti národa, jejíž příběhy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu, disidentů a dalších bojovníků za svobodu jsou inspirací a varováním před totalitními režimy. Výtěžek Běhu pro Paměť národa umožní natočit a uchovat další stovky jejich osudů.

„Každý účastník Běhu pro Paměť národa může i letos svůj běh symbolicky někomu věnovat. Je už jen na něm, zda poběží za babičku Irenu, která přežila holocaust, strejdu Oldu, který byl politickým vězněm, pradědu Mirka, který byl v legiích nebo třeba za Miladu Horákovou, letce RAF, odbojáře či zavřené novináře,“ dodala Markéta Čekanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…