Plzeň: O možné spolupráci i v oblasti dronů mluvil primátor s generálním ředitelem hasičů

30.05.2016 7:28

Podpora profesionálních hasičů, kampaň na nové dobrovolné hasiče, možná spolupráce v oblasti bezpilotního létání i projekt muzea s hasičskou technikou v bývalém depu v Plzni byly mimo jiné tématy, o nichž ve středu hovořili primátor Plzně Martin Zrzavecký a generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslav Ryba.

Plzeň: O možné spolupráci i v oblasti dronů mluvil primátor s generálním ředitelem hasičů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Ten se setkání na radnici zúčastnil spolu s Františkem Pavlasem, ředitelem Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje. „Spolupráce s magistráty a krajem je základem,“ uvedl Drahoslav Ryba.

Podle primátora podporuje Plzeň profesionální hasiče každoročně zhruba třemi miliony korun na vybavení, obměněná technika poté putuje k dobrovolným hasičům. „Obrovská poklona tomu, jak jsou vybaveni, vycvičeni a jak fungují. Je to obrovská síla, velká pomoc,“ řekl k plzeňským dobrovolným hasičům František Pavlas. Podle něj je jejich přítomnost klíčová hlavně při povodních, větrných smrštích. Jedním z nových úkolů pro ně by podle Františka Pavlase mohlo být i jejich zapojení do preventivní činnosti zaměřené na základní školy. „Tomu se chci věnovat,“ uvedl. Po roce 1989 byla na školách zrušena branná výchova. Dostat zpět do povědomí dětí základní návyky v oblasti civilní ochrany se snaží Hasičský záchranný sbor České republiky, do jehož působnosti byla civilní ochrana svěřena v roce 2001. Podle Drahoslava Ryby se povedlo postupně začlenit část do rámcových vzdělávacích programů, téma je ale rozloženo do více předmětů. „Byl bych rád, aby vznikl na škole jeden předmět, který to bude zastřešovat,“ řekl Drahoslav Ryba. Hasičský záchranný sbor se věnuje i proškolování učitelů, dosud jej absolvovalo 23 tisíc pedagogů.

Diskuze se týkala také zájmu o členství u dobrovolných hasičů, nejen velká města jako Plzeň, ale i menší jako třeba Klatovy začínají mít problém zaujmout mladé lidi. Primátor zmínil kampaň Staň se dobrovolným hasičem, již spustila Plzeň letos na jaře a jejímž cílem je přilákat nové zájemce. „Reakce je velmi dobrá, zájem už projevilo kolem 40 lidí. Přestože jsme cílili hlavně na teenagery, jde většinou o lidi kolem 30 let,“ uvedl Martin Zrzavecký. Podle vedoucího magistrátního odboru krizového řízení Petra Lišky, jenž se také setkání účastnil, na mladé ve věku 15 až 17 let aktuálně cílí akce města nazvaná Den s dobrovolnými hasiči, která se uskuteční v pátek 27. května. K propagaci profesionálních i dobrovolných hasičů by podle primátora mohl přispět i další záměr města, a sice vybudovat v jednom z objektů v bývalém depu v Doudlevcích muzeum s historickou technikou včetně hasičské.

Tématem jednání byla i možná spolupráce v oblasti bezpilotního létání. Plzeň se chystá zaměřit na podporu projektů souvisejících s drony, chce investovat do zázemí na jejich vývoj, přilákat špičkové firmy. Vzhledem k tomu, že drony mohou sloužit při zásazích i hasičům, nabídl primátor pomoc města. „Jsme připraveni navrhnout vám řešení na míru v této oblasti, stejně tak vám pomáhat konzultačně,“ řekl Drahoslavu Rybovi. „S drony do budoucna počítáme, chceme jít tímto směrem. Nabídky si vážím, budeme potřebovat vyškolit lidi,“ reagoval Drahoslav Ryba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…