Plzeň: Před 130 lety vznikla úpravna vody na Homolce

16.01.2020 15:36

Vodárna Plzeň, a. s., si připomíná 130 let od svého vzniku. Město Plzeň nechalo vystavět v roce 1889 pod vrchem Homolka první úpravnu vody. Tehdy se uskutečnil historicky první odběr vody z řeky Úhlavy, která zásobuje město vodou dodnes.

Plzeň: Před 130 lety vznikla úpravna vody na Homolce
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Vodárna sestávala ze strojovny, kotelny, obytného domu, čtyř usazováků, čtyř filtrů, vodojemu a trubní sítě 40 tisíc metrů dlouhé. Její normální výkon byl 10 tisíc metrů krychlových za den. V té době mělo město již přes 40 tisíc obyvatel a velice vyvinutý průmysl.

Za dobu své existence prošla vodárna řadou úprav. První velké rozšíření bylo provedeno v roce 1904, kdy vznikla nová strojovna a kotelna, usazováky byly přeměněny na filtry a provedeny další úpravy. Podstatnou pak byla stavba Puech-Chabalovy filtrace v letech 1925–28 či elektrifikace vodárny v letech 1938–39.

Následně byly postaveny úpravny vody ÚV II a ÚV III. Hlavním nositelem výroby pitné vody v Plzni je ÚV III s výkonem tisíc litrů za sekundu z roku 1996, která prošla nedávno rekonstrukcí a modernizací. Objekt Chabalovy filtrace, jenž sloužil ve vodárně léta, dnes využívá soukromá firma k chovu a prodeji ryb.

Město Plzeň má v současné době jednu z nejmodernějších úpraven pitných vod a čistíren odpadních vod na území České republiky. Dosahovaná kvalita pitné vody a vyčištěné odpadní vody tu patří k nejlepším v České republice. Plzeň je zároveň jedním z nejúspěšnějších měst při čerpání dotačních titulů do vodohospodářské infrastruktury v rámci České republiky.

Vodárna Plzeň, a. s., je největším provozovatelem vodohospodářské infrastruktury v Plzeňském kraji, co se týče počtu zásobených obyvatel pitnou vodou. Provozuje celkem 26 úpraven vod, z toho největší, v Plzni na Homolce, má kapacitu tisíc litrů za sekundu. Celkem spravuje vodovodní síť o délce 1 392 kilometrů, 951 kilometrů kanalizační sítě a 26 čistíren odpadních vod. Více o historii vodárny najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…