Plzeň: Problémový areál v Přeštické ulici se začal vyklízet

19.02.2020 13:59

V Přeštické ulici v Plzni začalo v pondělí 17. února vyklízení jednoho z problémových objektů, v němž se zdržují lidé bez domova a drogově závislí. Jde o polorozpadlý soukromý objekt ve zhruba půlhektarovém areálu nedaleko zimního stadionu, budovy kdysi sloužily jako potravinové sklady.

Plzeň: Problémový areál v Přeštické ulici se začal vyklízet
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Vyklízení začalo v 8 hodin ráno, na místě bylo kromě majitelů areálu také jedenáct příslušníků Policie České republiky, šest strážníků Městské policie Plzeň, přítomen byl dále také radní města Plzně pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký, starosta centrálního obvodu David Procházka, zástupci magistrátního odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení i zástupci neziskových organizací. V den zahájení úklidu přebývalo v areálu 16 osob bez domova. Vyklízení objektu potrvá do pátku 21. února.

Město dalo majitelům několik doporučení, co by měli udělat. „Doporučili jsme jim, aby si zajistili bezpečnostní agenturu, jež bude areál hlídat, stejně tak, aby si sehnali stavební firmu, která stavebně zajistí jednotlivé objekty tak, aby do nich ti lidé nemohli chodit,“ přiblížil radní Martin Zrzavecký. Podle něj dosud zajištění areálu nefungovalo. „To, že se opraví pletivo, nepomůže. Během chvíle ho dotyční poškodí a znovu se do areálu dostanou,“ uvedl. Upozornil, že pokud majitelé daná opatření neprovedou, může se situace za několik měsíců opakovat. Náklady na vyklizení objektu a další opatření jdou za majiteli objektu, město Plzeň přispělo tím, že zajistilo na akci svou městskou policii.

Areál v Přeštické ulici je problémovým zhruba pět let. Při poslední lednové kontrole v objektu bylo kolem třech desítek osob bez domova a drogově závislých. V minulosti v areálu několikrát hořelo a jeden člověk dokonce přišel při požáru o život. „Určitě je to nyní jedno z nejproblémovějších a nejrizikovějších míst v Plzni,“ doplnil Martin Zrzavecký. Na problémy poukazovala opakovaně řada obyvatel z okolních domů, a to nejen na nepořádek, mnozí také zmiňovali obavy z uživatelů drog.

„Od září roku 2015, kdy začal objekt chátrat, do začátku ledna 2020 v něm policisté řešili 238 přestupků proti majetku, kdy se většinou jednalo o přestupky neoprávněného užívání cizího majetku. Policisté dále evidovali 75 přečinů, z toho 67 realizovali ve zkráceném přípravném řízení. V objektu také několikrát hořelo. Muži zákona na místě prováděli nepravidelné kontroly, kdy od majitelky objektu dostali generální souhlas se vstupem do objektu,“ přiblížila mluvčí plzeňských policistů Michaela Raindlová.

Město požádalo neziskové organizace, které se zabývají terénní prací, aby byly při vyklízení areálu přítomny a řešily na místě sociální a zdravotní potřeby lidí z objektu, kteří o to projeví zájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …