Plzeň: První den Slavností svobody nabídl pietní akty i koncert filharmonie

04.05.2019 18:16

V pátek 3. května byly v Plzni zahájeny Slavnosti svobody 2019. První den nabídl besedu veteránů se studenty středních škol, pietní akty v Habrmannově parku, na Chodském náměstí, v Husově ulici a položení květin u pomníku generála George S. Pattona. Vpodvečer přijal primátor Martin Baxa společně s radními Lucií Kantorovou a Vlastimilem Golou veterány americké a belgické armády na plzeňské radnici. Večer poté slavnosti oficiálně zahájil open air koncert Plzeňské filharmonie na náměstí Republiky.

Plzeň: První den Slavností svobody nabídl pietní akty i koncert filharmonie
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Pietní akty začaly v Habrmannově parku, kde si občané připomněli tři mladé muže, kteří odešli v době okupace bránit svoji vlast do služeb anglického královského letectva (RAF) a již se z ní nevrátili. Za město Plzeň se pietního aktu, který zorganizoval čtvrtý městský obvod, zúčastnil primátor Martin Baxa s radní Lucií Kantorovou. Všichni tři vojáci byli členy Západočeského aeroklubu v Plzni. „Odkazem na jejich statečný čin si připomínáme sílu a odvahu obyčejných chlapců z obyčejných rodin z Doubravky, kteří neváhali obětovat svůj život pro naši vlast a svobodu a zaslouží si tím naši úctu,“ uvedl primátor Martin Baxa. Následovala pietní setkání na Chodském náměstí, v Husově ulici a veteráni společně s primátorem Martinem Baxou položili květiny u pomníku generála George S. Pattona.

Vpodvečer přijali primátor Martin Baxa, radní Lucie Kantorová a radní Vlastimil Gola americké a belgické veterány s jejich rodinami v Obřadní síni plzeňské radnice. „Letos si připomínáme nejen 75 let od vylodění v Normandii 6. června 1944, ale také 30 let od změny režimu v naší zemi a možnosti se vám poklonit a poděkovat za vaše osvobození. Rok 1945 a 1989 spojuje svoboda, kterou jste nám přinesli. Děkuji vám, že jste přijeli,“ připomněl na recepci s veterány Martin Baxa.

Večer patřil Plzeňské filharmonii

Earl Ingram, nadporučík 2. pěší divize, za všechny veterány poděkoval za pozvání do Plzně. „Pohostinství a přátelství, se kterým nás tady vždy přivítáte, nás hřeje u srdce. Doufáme, že budoucí generace si budou uvědomovat hodnotu svobody a demokracie a budou je předávat budoucím generacím. Také doufáme, že cenu, kterou jsme museli zaplatit za tyto hodnoty, nebude nutné zaplatit znovu. Pokud budeme obezřetní a bdělí, může se to podařit,“ doplnil Earl Ingram.

Páteční večer patřil Plzeňské filharmonii. Před první skladbou filharmonie přivítal na Slavnostech svobody občany a návštěvníky Plzně primátor Martin Baxa. „Program koncertu jsme sestavili tak, aby zazněla česká i americká hudba. Symbolicky jsme si dnes připomněli árii z Dvořákovy Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém, která zazněla v Plzni v srpnu roku 1945 na počest velvyslance Spojených států amerických Laurence A. Steinharda. Připravili jsme také hudbu Jaroslava Ježka, Otakara Pihrta či pochod generála Pattona, který jsme poprvé zahráli v Plzni v roce 2010. Společně s Plzeňskou filharmonií vystoupila skupina Malina Brothers. Na závěr koncertu zazněla Skočná polka Bedřicha Smetany,“ popsala open air koncert Plzeňské filharmonie její ředitelka Lenka Kavalová. Dirigoval Chuhei Iwasaki.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: Město hledá pohodlnější mobiliář pro zahrádky v centru

16:14 Kopřivnice: Město hledá pohodlnější mobiliář pro zahrádky v centru

Městský mobiliář před cukrárnou v centru čeká výměna. Na základě prvních zkušeností a připomínek náv…