Plzeň: První etapa západního okruhu je otevřena motoristům

10.09.2014 20:51

Nově otevřený úsek západního okruhu Domažlická – Křimická navazuje na již vybudovaný úsek nulté etapy Domažlická - Vejprnická. Komunikace dlouhá 2,1 kilometru se třemi mosty vede z Nové Hospody přes zadní Skvrňany do Křimic. Celkové náklady stavebních prací činily 870 milionů korun. Město Plzeň se podílelo částkou ve výši 220 milionů korun.

Plzeň: První etapa západního okruhu je otevřena motoristům
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Výstavba první části západního okruhu začala v červnu 2012. Právě dokončený úsek uleví zejména Klatovské a Karlovarské třídě. Projekt realizoval Plzeňský kraj společně s městem Plzní a patří k nejrozsáhlejším a finančně nejnákladnějším silničním stavbám v posledních letech.

„Někdy se důležitost této stavby snižuje. Říká se, že nemá význam bez druhé etapy. Podívejme se však na situaci z druhého pohledu. Bez odvážného rozhodnutí stavět první část za hodně peněz, náročnými výkupy s velmi obtížnou technickou realizací bychom vůbec o myšlence západního okruhu města nemohli hovořit,“ uvedl primátor Martin Baxa při slavnostním otevření.

Součástí okruhu jsou pěší a cyklistické stezky, přeložky a výstavba inženýrských sítí, protihlukové stěny a opěrné zdi. V blízkosti obytné zástavby je silnice vedena v terénním zářezu. Má charakter dvouproudé komunikace s možností budoucího rozšíření na čtyři pruhy. Šířka jednoho jízdního pruhu je 3,5 metru. Podle rozhodnutí zastupitelstva města se první část obchvatu nazývá Regensburská.

Kraj i město už připravují druhou etapu za téměř 1,5 miliardy korun. Tento úsek by měl vyústit u výpadovky na Karlovy Vary. Na první výkupy pozemků město ve svém rozpočtu letos vyčlenilo 65 milionů korun. Po dokončení celého okruhu v roce 2022 se řidiči z jihu Čech dostanou rychleji do Karlových Varů a Mostu. Zatížení této komunikace, která bude dlouhá 5,4 kilometru, má být až 20 tisíc vozidel denně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…