Plzeň: Rekonstrukce tramvajové vozovny začala

15.11.2020 18:05

Pro Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) začala jedna z největších akcí v novodobé historii společnosti – rekonstrukce vozovny Slovany. Bude probíhat za plného provozu vozovny a cílem je vyřešit nedostatečnou kapacitu a špatný technický stav budov.

Plzeň: Rekonstrukce tramvajové vozovny začala
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Vozovna tramvají na Slovanech se poprvé otevřela již v roce 1943, kde stála nejprve téměř osamoceně, postupně vznikaly v okolí budovy, až vozovnu obklopila celkově zástavba. V 60. letech vznikla další část vozovny a v 80. letech přirostla poslední část. Vzhledem ke stáří vozovny je nutná kompletní rekonstrukce, která potrvá pouze dva roky a kterou zvládneme bez omezení provozu ve městě,“ uvedl primátor Martin Baxa.

„Do všech přípravných prací, které předcházely začátku rekonstrukce, jsme investovali mnoho energie. Vyhotovení projektu dle náročných požadavků, výběr zhotovitele, získání dotace v úctyhodné výši 720 milionů korun a mnoho dalších dílčích kroků, to vše umožnilo zahájení prací ve vozovně,“ řekl Roman Zarzycký, první náměstek primátora a předseda představenstva PMDP.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

V polovině listopadu začala příprava na demolici a první menší bourací práce objektu garáží v severní části areálu. První velký demoliční zásah je naplánovaný na týden od 16. listopadu. Dále budou práce postupovat dle stanoveného harmonogramu. Do konce letošního roku se počítá se začátkem demolice staré haly, zahájením výstavby východní části kolejiště a výstavbou provizorního zázemí pro servisní organizaci.

„Modernizace tramvajové vozovny má velký význam pro veřejnou dopravu ve městě Plzni. Vedle toho nové budovy vylepší i klima v areálu a jeho okolí, když všechny budou mít zelenou střechu, což zamezí tomu, aby areál vozovny byl obrovským tepelným ostrovem. Vznikne tak unikátní projekt 16 tisíc metrů čtverečných zelených střech,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Na veřejnost budou mít dopady stavební práce na Slovanské aleji, které budou zahájeny v pondělí 16. listopadu. Od tohoto dne bude vjezd povolen pouze pro vozidla MHD a dopravní obsluhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…