Plzeň: Řešení zeleně na Jiráskově náměstí bude tématem setkání s občany

12.09.2018 10:46

Ve čtvrtek 13. září se uskuteční od 17 hodin v parku na Jiráskově náměstí na Slovanech participační beseda k tématu stromů a ekologie na Jiráskově náměstí. Zájemci se dozvědí, jak se obnova daného náměstí promítne do řešení zeleně nebo pokrokového hospodaření s dešťovou vodou.

Plzeň: Řešení zeleně na Jiráskově náměstí bude tématem setkání s občany
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Na otázky občanů budou odpovídat architekti vítězného návrhu obnovy daného prostranství, organizátoři projektu, zástupci Městského obvodu Plzeň 2 – Slovany a za město Plzeň technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

„V návaznosti na připomínky některých občanů ke kácení stromů na Jiráskově náměstí jsme prověřili možnosti, jak zmírnit zásahy do parkových ploch při úpravách tohoto náměstí. Architekti vítězného návrhu nyní přišli s dílčími úpravami, se kterými chceme seznámit občany, jež bydlí v okolí Jiráskova náměstí,“ uvedl technický náměstek Pavel Šindelář a připomněl: „Kácet se bude méně.“

Změny jsou například v hlavní ploše parkového náměstí, kde se počet kácených stromů sníží o sedm. Na úkor mlatu se mírně rozšíří trávníková plocha a naopak se zmenší betonová růžice před kostelem, u níž se zachovají dva velké vzrostlé stromy. Platí, že se nebudou kácet stromy před školou, naopak až 12 nových stromů bude vysazeno v lunetě u bývalé trolejbusové točny. Ze stávajících 136 stromů bude zachováno 67, vysazeno bude 108 nových vzrostlejších. Z celkového počtu kácených stromů je 27 ve špatném zdravotním stavu, zbytek ustoupí nutné rekonstrukci plynovodu, změnám výšek uličního profilu a dopravnímu řešení, několik z nich je v kolizi se stavbou. Celkový počet stromů po obnově vzroste ze současných 136 až na 175, což je ještě více, než se původně předpokládalo.

„Projekt obnovy Jiráskova náměstí a Klášterní zahrady v Plzni realizujeme již od roku 2015 ve spolupráci města Plzně s Městským obvodem Plzeň 2 – Slovany, Nadací Proměny Karla Komárka, spolkem Pěstuj prostor, Klášterem dominikánů Plzeň a tamní Masarykovo základní školou Plzeň. Celkové náklady na obnovu náměstí jsou odhadovány až na 160 milionů korun,“ připomněl Pavel Šindelář.

V souvislosti s projektem se každoročně koná celá řada akcí a aktivit, jejichž smyslem je nejen společné plánování a debata, ale i snaha vdechnout náměstí nový život a ukázat i nové možnosti využití místa. Ve čtvrtek 20. září se od 15 hodin uskuteční Den plný her, sportu a zábavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.