Plzeň: Smetanovské dny oslaví 40. ročník

17.02.2020 9:15

Multižánrový festival Smetanovské dny, který se uskuteční v Plzni od 27. února do 26. března, slaví letos 40. výročí. Nabídne 18 zajímavých koncertů a bohatý doprovodný program.

Plzeň: Smetanovské dny oslaví 40. ročník
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Na své se mohou tedy těšit nejen milovníci klasické hudby, jazzu, či jiných žánrů, ale i milovníci hudební historie a divadla. Připraveny jsou rovněž tematické výstavy, přednášky či vědecké sympozium. Hudební část festivalu zahájí vystoupení houslisty Nikity Boriso-Glebského s Filharmonií Hradec Králové pod vedením Ronalda Zollmana.

Dramaturgie festivalu zohledňuje kromě jubileí významných interpretů a hudebních skladatelů i 100 let od založení Symfonického orchestru Osvětového svazu a 40. výročí vzniku od svého vzniku. Celou kulturní akcí se prolínají následující témata: Od práce k zábavě: Volný čas v české kultuře 19. století, Ludwig van Beethoven – 250, Bedřich Smetana a související odkazy, slavná výročí a výročí slavných.

Ke stěžejním tématům festivalu patří mimořádný projekt Beethoven – 250, jenž připomíná, že letos v prosinci uplyne 250 let od narození tohoto významného světového hudebního skladatele. Projekt zahrnuje šest komorních koncertů v podání významných smyčcových kvartet tuzemské i zahraniční hudební scény. V Domě hudby na nich zazní všech osmnáct smyčcových kvartetů Ludwiga van Beethovena.

„Pro jubilejní 40. ročník je připraven bohatý program, na kterém spolupracuje i město Plzeň. Průřez historií festivalu představí například v rámci venkovní výstavy Smetanovské dny – 40 ve Smetanových sadech, kterou zorganizoval Odbor kultury Magistrátu města Plzně,“ uvedla náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková. Připomněla, že město na pořádání festivalu přispělo částkou 1,5 milionu korun.

Rozpočet festivalu je čtyři miliony korun

„Kromě zahajovacího koncertu doporučuji například Koncertní melodram a píseň gala s Romanem Janálem, Terezou Kostkovou a Jaromírem Medunou nebo celý cyklus koncertů se smyčcovými kvartety Ludwiga van Beethovena, jehož garantem je vynikající violoncellista Michal Kaňka. Krásný bude také symfonický koncert Romantické Rusko s houslistou Milanem Al-Ashhabem nebo klavírní recitál francouzské klavíristky Anne Queféllec. Těším se také rytmy slovenských souborů Pacora Trio nebo Balkansambel," přiblížila ředitelka festivalu a ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

Součástí festivalu bude i vzpomínkový komponovaný pořad ke 40. výročí Smetanovských dnů, dále koncert nazvaný K poctě Bedřichu Smetanovi s klavíristou Borisem Krajným, barytonistou Ivanem Kusnjerem a dirigentem Ivanem Paříkem, vystoupení Smetanova tria v Domě hudby, koncert ke 40. výročí Plzeňského dětského sboru Základní umělecké školy Bedřicha Smetany i dětský pořad Filharmoníček a ztracená písnička.

Rozpočet festivalu je podle Lenky Kavalové čtyři miliony korun. Kromě města, které uvolnilo částku 1,5 milionu korun, se na jeho financování podílí i Plzeňský kraj, který letos přispěl částkou 800 tisíc korun. Festival rovněž podpoří Ministerstvo kultury České republiky.

Vstupenky na festival jsou v prodeji v Plzni na náměstí Republiky 41 vedle informačního centra a na prodejních místech portálu Plzeňská vstupenka. Na souborné provedení smyčcových kvartetů Ludwiga van Beethovena je v prodeji i zvláštní předplatné v ceně 990 Kč.

Podrobné informace o programu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…