Plzeň: Starostku Chemnitzu zajímaly naše zkušenosti s titulem EHMK

21.07.2020 19:02

Sbírat poznatky přijela v pondělí 21. července do Plzně starostka německého města Chemnitz Barbara Ludwig. Zajímaly ji zkušenosti západočeské metropole s kandidaturou na titul Evropské hlavní město kultury (EHMK) 2015, to, jak tento rok v Plzni probíhal a i to, zda obyvatelé města vzali kandidaturu na titul za svou. Chemnitz se totiž uchází o stejný titul pro rok 2025. Spolu s ní přijel i Ferenc Csák, ředitel programu EHMK Chemnitz 2025. Na radnici německou delegaci přijal primátor Plzně Martin Baxa.

Plzeň: Starostku Chemnitzu zajímaly naše zkušenosti s titulem EHMK
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Děkujeme za přijetí. Mám z Plzně silný zážitek z roku 1989, účastnila jsem se tady demonstrací,“ prozradila na úvod setkání starostka Barbara Ludwig. Primátora Martina Baxu zajímalo, jak se v Plzni ocitla. „Byli jsme tehdy na cestě do Rakouska. Jeli jsme autem wartburgem a v Plzni jsme měli v plánu přespat. Za tu dobu ve vašem městě došlo k neuvěřitelným a velkolepým změnám,“ uvedla Barbara Ludwig.

Pak už se Barbara Ludwig i Ferenc Csák zajímali o to, jak se Plzni podařilo titul EHMK získat. „Byli jsme tehdy v roli outsiderů. O titul soutěžila i Ostrava, o níž si všichni mysleli, že je to jasný vítěz. Myslím, že u poroty jsme uspěli díky autenticitě a schopnosti přesvědčit výběrovou komisi, že lidé navzdory obtížím berou kandidaturu vážně,“ vysvětlil primátor.

Starostku Barbaru Ludwig také zajímalo, zde se podařilo přesvědčit obyvatele Plzně, aby kandidaturu podpořili: „Jak se vám povedlo občany získat a nadchnout?“ Jana Komišová, vedoucí Kanceláře primátor a Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, která byla od začátku v týmu, jenž kandidaturu Plzně připravoval, prozradila, že to byla jedna z nejtěžších věcí. „Pomohlo, když jsme získali ambasadory. To byly známé osobnosti s nějakým vztahem k Plzni, kteří lidem vysvětlovali, o čem soutěž je a co díky ní může Plzeň získat,“ zavzpomínala Jana Komišová. Martin Baxa připomněl: „Je to už více než třináct let, tehdy se v takové míře nepoužívali sociální sítě, ambasadoři hodně pomohli.“

Německá delegace uvedla, že v současné době o titul spolu s Chemnitzem bojuje dalších pět měst. Hlavním tématem Chemnitzu v kandidatuře jsou průlomy, otevřený prostor a otevřená mysl. O tom, zda Chemnitz uspěje, se má rozhodnout letos na podzim.

„Z naší zkušenosti víme, že od získání kandidatury až do roku, kdy se město titulem může pyšnit, je dlouhá doba – celých pět let. Lidé už mohou být čekáním frustrovaní, a proto jsme v Plzni už v letech, která roku 2015 předcházela, chystali různé předprogramy, aby se něco dělo,“ poradil Martin Baxa a popřál Chemnitzu v boji o EHMK 2025 úspěch.

Německá delegace navštívila také Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara, Nové divadlo, DEPO2015 I Moving Station.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…