Plzeň: Studenti pedagogické fakulty pomáhají ve školách s adaptací ukrajinských dětí

16.04.2022 19:33 | Tisková zpráva

Se zapojením ukrajinských dětí do kolektivů v plzeňských školách pomáhají studenti Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. Působí přímo v mateřských a základních školách, pomáhají v adaptačních skupinách s tlumočením, hlídáním dětí a dalšími činnostmi. Fakulta spolupracuje s Odborem školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně, do databáze dobrovolníků se přihlásilo více než 150 studentů.

Plzeň: Studenti pedagogické fakulty pomáhají ve školách s adaptací ukrajinských dětí
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„V mateřských a základních školách, jež zřizuje město Plzeň, funguje momentálně pět adaptačních skupin. Slouží především pro ty, kteří naléhavě potřebují zajistit hlídání mimo rodinu na nezbytně nutnou dobu. Pro děti jsou zde připraveny volnočasové aktivity a osvojování si základů českého jazyka,“ uvedla radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová.

Adaptační skupiny ve 49. a 78. MŠ Plzeň a v Benešově ZŠ a MŠ se postarají o děti ve věku od tří do šesti let. Děti starší do deseti let mohou navštěvovat skupiny v 31. ZŠ Plzeň a Bolevecké ZŠ. V provozu jsou od 7 do 16 hodin.

Momentálně působí v terénu zhruba 80 studentů, a to nejen v mateřských a základních školách, ale také v adaptačních kurzech ve Středisku volného času Radovánek. Studenti dále hlídají děti během kurzů češtiny, které nabízí Ústav jazykové přípravy Západočeské univerzity v Plzni, vyučují češtinu a pomáhají i jinými projekty.

Například posluchači z katedry psychologie připravují projekt Můj velký český kamarád, jehož cílem je propojit studenty s ukrajinskými dětmi i mimo školu a poskytnout tak dětem větší kamarádské zázemí v cizím prostředí. Dobrovolnické aktivity koordinuje s vedením fakulty studentský spolek Přestávka.

Protože se školy postupně obracely na fakultu i přímo, oslovila je fakulta plošně s nabídkou, aby specifikovaly své potřeby prostřednictvím jednoduchého online formuláře. „Z něj vycházíme při snaze uspokojit jejich představu o množství a způsobu zapojení dobrovolníků na jejich škole,“ řekla proděkanka pro vnější vztahy a celoživotní vzdělávání Michaela Voltrová.

Více informací o plzeňských školách, včetně aktuálních zpráv pro ukrajinské děti a jejich rodiče, jsou dostupné ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…