Plzeň: Většina zařízení pro seniory v Plzni už má naočkováno, či v nich vakcinace vrcholí

16.01.2021 16:15

Většina pobytových a pečovatelských zařízení v Plzni již má naočkovány své klienty a zaměstnance proti covid-19, případně bude mít hotovo do poloviny příštího týdne.

Plzeň: Většina zařízení pro seniory v Plzni už má naočkováno, či v nich vakcinace vrcholí
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

V největším z nich, Městském ústavu sociálních služeb, očkování vrcholilo v pátek 15. ledna. Vakcinace, kterou přímo v zařízení provádí EUC Klinika, jde bez problémů. V příštím týdnu tak již budou na území Plzně chráněni první dávkou vakcíny stovky klientů a zaměstnanců, kteří o to projevili zájem.

„Věřím, že díky tomuto kroku se výrazně uleví všem zařízením. Ten tlak, jemuž čelí od jara loňského roku personál našich domovů pro seniory, ale i samotní senioři, je enormní a nadále neudržitelný. Děkuji Plzeňskému kraji, že vyslyšel moji prosbu o to, aby bylo rychle zajištěno očkování právě v plzeňských pobytových zařízeních sociálních služeb,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Podle Aleny Hynkové, vedoucí magistrátního odboru sociálních služeb, již bylo očkování zajištěno v Senior residence Terasy, kde první dávku 11. ledna dostalo 21 zaměstnanců a 45 klientů, dále v zařízení Baculus, kde bylo 13. ledna naočkováno 11 zaměstnanců a 37 klientů. Dále ve čtvrtek 14. ledna obdrželo vakcínu 15 zaměstnanců a 26 klientů Domova sv. Aloise.

„Městský ústav sociálních služeb očkuje od 13. ledna. První na řadu přišel Domov pro osoby se zdravotním postižením Nováček, kde bylo proočkováno 20 zaměstnanců a všech osm klientů starších 16 let. Následně 14. ledna se očkovací tým EUC Kliniky přesunul do Domova se zvláštním režimem Petrklíč, kde vakcinaci podstoupilo 43 klientů a 18 zaměstnanců. Dnes v pátek 15. ledna probíhá největší akce v Domově se zvláštním režimem Čtyřlístek, v zařízení s největším počtem klientů i zaměstnanců,“ uvedl Vladimír Chuchler, ředitel zmíněné příspěvkové organizace. Celkem by mělo být v rámci Městského ústavu sociálních služeb v první vlně naočkováno 261 uživatelů a 200 zaměstnanců z celkového počtu k očkování přihlášených 344 uživatelů a 245 zaměstnanců. „Jde o zhruba 80 procent všech uživatelů pobytových zařízení sociálních služeb a 75 procent všech zaměstnanců,“ upřesnil Vladimír Chuchler. Očkován později bude jen Domov se zvláštním režimem Sněženka, a to kvůli aktuálnímu ohnisku nákazy.

V příštím týdnu přijdou na řadu zařízení SeneCura a Domov sv. Jiří. Po uplynutí ochranné doby po prodělaném onemocnění bude vakcinace zajištěna i pro Domov sv. Alžběty a Domovinku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…