Plzeň: Život je sladký. Zní z Knihovny města

31.12.2020 7:33

Život je sladký. Z historie cukrářského řemesla na Plzeňsku je název publikace, kterou na konci tohoto roku vydala Knihovna města Plzně s podporou Plzeňského kraje v nakladatelství ArtKrist.

Plzeň: Život je sladký. Zní z Knihovny města
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Impulsem k vydání knihy byla výstava s názvem Život je sladký aneb Cukráři jedou, perníky vezou, která se uskutečnila v první polovině roku 2019 v Národopisném muzeu Plzeňska, jež je součástí Západočeského muzea v Plzni.

Hlavní autorka knihy archivářka Jitka Janečková spolu s kolegy archiváři a muzejníky plzeňského regionu v první části publikace popisují počátky a vývoj sladkého řemesla – perníkářství  i pozdější cukrařiny – v dobových souvislostech a celorepublikovému kontextu, zejména však sledují cukrářské řemeslo, cukráře a cukrárny v daných lokalitách: vedle Plzně dále na Rokycansku, Domažlicku, Kdyňsku a Klatovsku či na jižním Plzeňsku a také v Sušici a Horažďovicích.

Druhá část knihy v redakci Jany Horákové je složena ze vzpomínek a výpovědí pamětníků a potomků mistrů cukrářů i cukrářů současných, které převážně posbíral Vladimír Milt, autor zmiňované výstavy. Texty provází bohatá a unikátní dokumentace a fotografie z institucionálních fondů i ze soukromých archivů, beletristické citace i originální recepty.

„Cukráři byli všude hrdými řemeslníky. V padesátých letech 20. století byla většině z nich živnost zrušena a někteří svého oboru zanechali, avšak nezatrpkli. Zvláště v souvislosti s touto etapou se naskýtá otázka, zdali je život opravdu sladký. Snad se podařilo shromáždit mnohé o minulých generacích mistrů sladkého řemesla a věřit, že se najdou jejich následovníci, kteří budou dále a s láskou k řemeslu činit naše životy sladkými,“ poznamenala Jana Horáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…