Plzeň: Žonglobalizace začíná v pondělí, v Borském parku vyroste cirkusové šapitó

14.05.2022 13:53 | Tisková zpráva

Již 12. ročník festivalu nového cirkusu Žonglobalizace oživí v termínu od 16. do 22. května celou Plzeň. Po dvou předchozích ročnících poznamenaných pandemií covidu-19 přicházejí velké změny.

Plzeň: Žonglobalizace začíná v pondělí, v Borském parku vyroste cirkusové šapitó
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Od úterý 17. až do neděle 22. května je pro návštěvníky připraveno poprvé v historii festivalu šapitó v Borském parku, a právě všechna letošní představení se odehrají v něm. U něj bude od středy fungovat bar U Zlomené kuželky a růžová odpočinková zóna. Festival se koná také za finanční podpory města Plzně, letos obdržel spolek Žongléros Ansámbl, jenž je organizátorem Žonglobalizace, 530 tisíc korun na činnost spolku.

„Největší letošní novinkou a lákadlem je určitě pravé cirkusové šapitó, které se na festivalový týden zabydlí v Borském parku. Program jsme pečlivě vybírali, aby byl pro diváky atraktivní a připravili jsme i speciální představení pro školy. Určitě bych chtěl Plzeňany pozvat na špičku českého nového cirkusu Losers Cirque Company s jejich novinkou Konkurz, poprvé v Česku představíme i kvarteto německých umělců s jejich dechberoucím propojením nového cirkusu a výtvarna v představení s názvem Galleria Secchia,” pozval na festival ředitel Jiří Misař.

Díky spolupráci s Plzeňskými dopravními podniky zahájí v pondělí 16. května festival cirkusová tramvaj, kterou se budou moci zájemci zdarma svézt na trase U Synagogy – Slovany a ve vybraných časech zhlédnout u konečné zastávky Slovany cirkusový Minikabaret Žongléros Ansámbl. A to hned ve dvou kolech (v 16:00 a 17:30 hodin). Je také zdarma, účinkující je ale možné podpořit příspěvkem do klobouku. Organizátoři zvou na jízdu tramvají mezi 15. a 18. hodinou.

Úterek bude patřit dětem ze škol. „Nový cirkus je skvělým a moderním nástrojem ve vzdělávání, a to nejen během hodin tělocviku. Edukativní rozměr nového cirkusu chceme školám přiblížit nabídkou zvýhodněných představeních pro děti v šapitó a specializovaných workshopů v našem cirkusovém centru Cirkulárium,“ vysvětlil k letošní novince Jiří Misař. Odpoledne (od 15 do 18 hodin proběhne Den otevřených dveří v Cirkuláriu (Zahradní 2, Plzeň). Zájemci si mohou nový cirkus i vyzkoušet. Vstupné je do klobouku.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Ve středu od 19 hodin se v šapitó v Borském parku vydají zájemci Vpřed. Za úspěchem, za sny. Za tím, po čem toužíme! Teď. Se slevou. „Představení inspirované optickou básní Václava Havla VPŘED se v jedinečné komice zaměřuje na nezastavitelné tempo společnosti a konzumu. Snažíme se všechno zažít, stihnout a vlastnit. To, co má on, chci i já. Na cestě za vytouženým cílem se ale setkáváme s překážkami,“ řekla k představení Irena Henzl Velichová, koordinátorka projektů Žongléros Ansámbl. Představení kombinuje skupinovou akrobacii, teeterboard, fyzické divadlo a nákupní vozík. Vpřed je třetím celovečerním představením z dílny Žongléros Ansámbl, tentokrát ve spolupráci s živě produkovanou hudbou a zpěvem Emy Brabcové.

Čtvrtek od 19 hodin nabídne představení Galleria Secchia v šapitó. Vystoupí německý Upsede Down Orchestra – ten spojuje různá umění v jednu novocirkusovou company.

V pátek dopoledne se u kulatého stolu v Cirkuláriu sejdou zástupci regionálních novocirkusových organizací nad tématem o pozici nového cirkusu v regionech. V 19 hodin uvede Losers Cirque Company inscenaci Konkurz, ve kterém o vítězi rozhodnou sami diváci.

Týden nového cirkusu vyvrcholí o víkendu 21. a 22. května v Borském parku množstvím otevřených workshopů a představení pro širokou veřejnost.

Sobota od 13 hodin do noci nabídne zdarma den plný cirkusu v Borském parku. Připraveny jsou workshopy pro začátečníky i masterclass pro pokročilé, slackline zóna i další doprovodný program. Od 15:00 hodin čeká všechny Neviditelný cirkus, od 18:00 hodin Galashow, od 20:30 hodin Camera Obscura a poté zahraje DJ silent party.

Závěrečný den, neděle, bude patřit těm nejmenším divákům. Program od 11 do 15 hodin je zdarma. Workshopy budou speciálně přizpůsobené pro děti, rodiče s dětmi si pak budou moci vyzkoušet společné cirkusení při acroyoze, žonglování nebo vzdušnou akrobacii. Od 11 hodin je čeká navíc pohádka Dopisy Smolíčkovi o malém klukovu, který tráví každý rok prázdniny v chaloupce u jelena. Od 13:30 hodin nabídnou organizátoři divadelní výpravu Hmyzí hotel bzzz v česko-německé koprodukci za malinkatými, v přírodě sotva viditelnými, zvířátky.

Tématem letošního ročníku je „No limits” – v překladu bez limitů. Dramaturgie bourá mantinely jednotlivých disciplín a organicky se navzájem prolíná s dalšími způsoby uměleckého vyjádření. Diváci se tak budou moci setkat s novým cirkusem a výtvarným uměním, hudbou, tancem a digitálními technologiemi.

Vstupenky na jednotlivá představení v šapitó jsou zakoupení přes portál GoOut nebo na místě.

Veškeré informace včetně programu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…