Plzeň a Norsko přichystaly unikátní workshop Smart City mobilita v Norsku a ČR

22.11.2017 13:02

Norská města Bergen a Oslo, které jsou na světové špičce v inovacích a zelených řešeních, jejich firmy, výzkumníci a instituce představí v úterý 28. listopadu v Plzni svoje smart projekty, tedy chytré mobility.

Plzeň a Norsko přichystaly unikátní workshop Smart City mobilita v Norsku a ČR
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Plzeň, jež také patří k průkopníkům projektu Smart City v České republice a zavádí řadu projektů pod hlavičkou Smart City Plzeň, například ukáže, jak se chce stát evropským příkladem  bezpečné, efektivní a ekologické dopravy. Norsko-česká konference na téma Smart City, která se bude konat v plzeňském Centru robotiky v areálu DEPO2015 a bude zdarma, má nastartovat předávání zkušeností evropských lídrů v oblasti chytrých řešení. Ta mají občanům zjednodušit život, zlepšit životní prostředí i bezpečnost.

"Hlavním cílem workshopu je přenos dobré praxe v rozvoji a implementaci inteligentních řešení využitelných zejména v oblasti městské dopravy," řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký. Norská města jsou na světové špičce v zavádění elektromobilů a sítí nabíjecích stanic. Plzeň se dlouhodobě orientuje na ekologickou, efektivní a bezpečnou veřejnou dopravu, nedávno například začala investovat do bateriových trolejbusů.

Město Bergen ukáže mimo jiné zelená řešení a inovace, která předvede jeho ředitelka oddělení pro klimatické změny, dále městskou hromadnou dopravu s nulovými emisemi a projekty ke snižování podílu oxidu uhličitého v celém bergenském regionu. Norská metropole Oslo je městem s nejrychleji rostoucím podílem sdílených automobilů v Evropě. Kromě tohoto projektu odprezentuje také udržitelný trh s elektromobily a jejich budoucnost.

„Jsem velmi ráda za tuto příležitost ukázat českému publiku naše nejlepší chytrá řešení pro městskou dopravu. Tím, že si vyměňujeme zkušenosti, můžeme se navzájem inspirovat k lepším dopravním řešením a přitom posílit spolupráci obou našich zemí,“ řekla Siri Ellen Sletnerová, velvyslankyne Norska v České republice.

Západočeská metropole se pochlubí republikově velmi úspěšným projektem Plzeňské karty, která funguje také jako elektronická peněženka. Slouží pro městskou i regionální hromadnou dopravu, služby i na kulturní programy a nedávno ji propojila i s kartovým systémem Českých drah, největším českým železničním dopravcem. Plzeň dále představí dispečink dopravy v městské firmě, který má online přehled o veškerých vozidlech veřejné dopravy v regionu. Ukáže některé výstupy svých odborníků a partnerů z oblasti využití dronů (malých bezpilotních letounů), v níž je na evropské špičce. Příkladem je letecká inspekce mostů, tedy měření spár. Inovativní v České republice je také veřejná online mapa dopravních intenzit ve městě, podle níž si mohou lidé mířící do Plzně zvolit formu dopravy nebo směr příjezdu. Město intenzivně cílí i na elektromobilitu a podporuje ji.

Veškeré přednášky i diskuze budou v českém a anglickém jazyce s tlumočníky. Vstup je po předchozí registraci zdarma. Akce začíná v 9:30 v konferenčním sále Centra robotiky v areálu DEPO2015 a končí v 15:30. Konferenci společně zaštiťují plzeňský primátor a velvyslankyně Norského království v České republice Siri Ellen Sletnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…