Plzeň se představí v Praze jako město českého bigbítu

17.09.2021 8:38 | Tisková zpráva

Palácová Valdštejnská zahrada v Praze bude v sobotu 18. září 2021 po roční odmlce hostit město Plzeň. V zahradě Senátu Parlamentu České republiky se uskuteční Den Plzně v Senátu od 10:30 do 18 hodin. Krajská metropole se představí jako město českého bigbítu. Vstup na akci je zdarma.

Plzeň se představí v Praze jako město českého bigbítu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Již od roku 2005 se město Plzeň prezentuje v pražské Valdštejnské zahradě. Smyslem akce je představit zahraničním i tuzemským návštěvníkům Prahy město Plzeň jako ideální turistický cíl se svébytnou historií. Představili jsme v krásných prostorách zahrady Senátu již zdejší tvorbu Adolfa Loose, oslavili jsme sto let Plzeňské filharmonie, připomněli Plzeň jako kolébku loutkářství a letos ji prezentujeme jako město českého bigbítu. Plzeň má každému co nabídnout,“ pozval do krajské metropole její primátor Martin Baxa.

„Tentokrát se budou mít možnost nejen Pražané, ale i turisté seznámit s Plzní jako ‚matkou‘ českého bigbítu. Právě bigbít má od roku 2009 v plzeňských Chvojkových lomech svůj artefakt, tedy Milník času, který má připomínat ‚zlatá šedesátá léta‘, kdy byl bigbít v Čechách na vrcholu, a také to, že k Plzni tento hudební žánr neodmyslitelně patří,“ nastínil tematiku akce senátor Lumír Aschenbrenner, pod jehož záštitou se Den Plzně v Senátu koná.

Západočeský region byl od 70. let doménou tzv. „zábavových“ či „tancovačkových“ kapel, které vystupovaly celkem pravidelně, a tyto produkce byly hojně navštěvovány. V drtivé většině se jednalo o skupiny hrající hard rock ve stylu tehdejších zahraničních hvězd, jako byly Deep Purple, Uriah Heep nebo Black Sabbath, a oblíbené zábavy navštěvovalo běžně i několik set lidí. „Míst spojených s bigbítem měla Plzeň mnoho – slavné nedělní odpolední čaje v Měšťanské besedě, restauraci Svazáček, studentský klub Oko v Kollárově ulici, kulturní dům železničářů DAS v Jablonského ulici nebo slavnou restauraci u řeky v Doudlevcích U Bradů,“ připomněl Igor Ježek z magistrátního odboru prezentace a marketingu, jenž stojí za organizací Dne Plzně v Senátu.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72190 lidí

„Praha pro mě byla inkubátorem. Na Plzeň nedám dopustit. Navíc v těch úžasných šedesátých letech, kdy rock´n´roll šel nahoru, jsem Plzeň vedle Prahy považoval za mekku bigbítu,“ prohlásil o Plzni už dříve lídr a zakladatel skupiny Katapult Olda Říha, který na začátku šedesátých let minulého století v Plzni zkoušel dělat své první bigbítové kroky.

Ve Valdštejnské zahrady zahraje rocková Odyssea, stále aktivní a fungující již od roku 1972, jež má na svém kontě řadu vydaných CD, LP, SP a tisíce koncertů doma i v zahraničí, bigbítové seskupení Starý psi, působící na hudební scéně více než 25 let, a hudební skupina Blues Not Dead s prozatím čtyřletou historií. Tu tvoří tři muzikanti známí i z dalších kapel: bubeník a zpěvák Michal Šindelář, jehož fanoušci znají z Katapultu, X-Coveru nebo Geroge & Beatovens, Jan Lichtenberg, doprovázející mimo jiné Kamila Stříhavku, a Marek Abrhám, baskytarista skupiny Fleret.

Koncertní vystoupení kapel doplní ochutnávky regionálních potravin, piva nebo ukázky práce pivovarských bednářů.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…