Prachatice: Město dokončilo restaurování dvou mlynářských lavic

14.10.2020 9:15

Ve hřbitovním kostele sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích jsou umístěny dvě malované dřevěné cechovní lavice.

Prachatice: Město dokončilo restaurování dvou mlynářských lavic
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Jedna lavice má plné čelo, druhá čelo dělené s průchodem uprostřed. Obě jsou truhlářsky zpracované s malířskou výzdobou odkazující k cechu mlynářskému. Představují ukázku umělecko-řemeslné tvorby a odkaz na cechovní tradice dané doby a lokality, kdy mlynářství patřilo mezi uctívané významné řemeslo. Zástupci cechů sedávali při bohoslužbách ve vyhrazených lavicích s vyobrazením příslušných cechovních znaků a patronů. Lavice tak tvoří nedílnou součást interiéru kostela, ve kterém byly umístěny v presbytáři.

V loňském roce bylo provedeno výběrové řízení na restaurování obou lavic, ze kterého jako zhotovitel vzešel Art Atelier Fiala s.r.o. z Horních Počernic. Práce byly rozděleny do dvou let, když loni byla restaurována lavice s děleným čelem a letos navázalo restaurování lavice s čelem plným. Její rozměry činí 190 x 114 x 95 cm. Sedák s opěradlem spojuje s čelem lavice vyvýšená podlaha tvořící sokl lavice. Čelo, jakož i sedák s opěradlem, mají bočnice s vyřezávanou volnou hranou. Malířsky vaječnou temperou je pojednáno čelo a opěradlo. Čelo nese vyobrazení dvou arkád se třemi podpěrnými pilastry s  dekorem vegetace, přitom hlavice, patka i svislé ohraničení pilastrů je současně plasticky zvýrazněno profilovaným lištováním. Každou arkádu vyplňuje malované mlýnské kolo a kraje nad hlavicemi pilastrů andílčí maskarony. Pod mlýnskými koly jest letopočet 1702 (pro srovnání, loni restaurovaná lavice nese údaj 1660). Na opěradle je zobrazen středový rostlinný motiv, doplněný po stranách slovy JOSEPH a ANNA.
 
Lavice byla napadena dřevokazným hmyzem, který oslabil dřevo, místně také chyběly jeho části, konstrukční spoje byly rozvolněné, povrchy celkově zašpiněné a zašlé s lokálně sedřenou malbou špatně čitelnou pod nánosem zažloutlé vrstvy laku. Restaurováním došlo k pozastavení probíhajících degradačních procesů, zpevnění dřeva, doplnění jeho chybějících částí, retuši malířské výzdoby a její ochraně vrstvou včelího vosku a tím k celkové estetické rehabilitaci kulturní památky. Obě restaurované cechovní lavice mají své důstojné místo v presbytáři kostela sv. Petra a Pavla.
 
Letošní realizace vyšla na necelých 103 tisíc Kč, přičemž byla podpořena Jihočeským krajem částkou 60 tisíc korun z dotačního programu Kulturní dědictví v rámci jeho opatření Movité kulturní dědictví.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…