Prachatice: Most naděje na osmi kolech

12.05.2019 11:44

Terénní služba Most naděje v roce 2018 obsloužila celkem 157 klientů v 16 obcích OPR Prachatice a OPR Vimperk.

Prachatice: Most naděje na osmi kolech
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Vladislava Nosková, DiS. a Bc. Monika Sobotíková – sympatické mladé dámy, které společnými silami zajišťují terénní službu Most naděje Farní charity Prachatice. Spíše, než v kanceláři je potkáte na cestách. Do terénu vyrážejí každý den. Míří za svými klienty do obcí na Prachaticku a Vimpersku.  

Most naděje nabízí pomoc lidem, kteří se ocitli v krizové životní a sociální situaci. Jak zdůrazňuje Vladislava Nosková, která v terénní službě působí již tři roky, je kontakt s klienty v místě jejich bydliště, velice důležitý: „Naši klienti často nejsou schopni sociální službu sami vyhledat. Není výjimkou, že nemají peníze na jízdenku, aby se za námi mohli vypravit. Navíc se často za svou situaci a za to, že nevědí, jak jí řešit, stydí. A tak se dostávají se do ještě větších problémů.“  Sociální pracovnice nejčastěji lidem pomáhají s hledáním nového bydlení či zaměstnání. Radí v oblasti sociálních dávek, příspěvků nebo péči o děti. Rovněž můžou nabídnout a zprostředkovat kontakt na odborná pracoviště a instituce. Častým tématem hovorů s klienty je také jak postupovat a kam se obrátit v případě zadlužení, nebo jak jednat s úřady. Pokud to situace vyžaduje, obě dámy neváhají svoje klienty na úřady doprovodit a pomoci přímo během složitých jednání. „Asi nejtěžší je přesvědčit lidi, kterým nabízím pomoc, že mi mohou důvěřovat.“ svěřila se Monika Sobotíková, která pro Most naděje pracuje teprve krátce. „Když se to podaří a klient ke mně získá důvěru, můžu mu pak pomoci vyhnout se dalším potížím. A to je nejdůležitější.“, dodává.

Terénní služba Most naděje v roce 2018 obsloužila celkem 157 klientů v 16 obcích OPR Prachatice a OPR Vimperk. Během loňského roku absolvovaly sociální pracovnice celkem 2290 kontaktů s klienty a najely přitom 14 500 kilometrů. Spolehlivým parťákem na cestách jim je nové služební auto, které Farní charita Prachatice zakoupila v červnu 2018. A druhý automobil přibyl do týmu letos v dubnu. Terénní služba Most naděje je tedy mobilní na 100%.

Nové služební automobily byly pořízeny za podpory Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) v rámci realizovaného projektu Obnova a rozšíření vozového parku terénního programu Most naděje Farní charity Prachatice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…