Prachatice: Rekonstrukce chodníků a sítí ve Slámově ulici je u konce

04.10.2018 21:22

Dva roky trvala rekonstrukce chodníků a sítí v nich uložených ve Slámově ulici, jedné z nejfrekventovanějších ulic ve městě.

Prachatice: Rekonstrukce chodníků a sítí ve Slámově ulici je u konce
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Opravy začaly v loňském roce od křižovatky u Hubertusu po ulici U stadionu a v minulém týdnu vyvrcholily položením povrchu od ulice U stadionu až ke kruhovému objezdu ke Kauflandu.

Rekonstrukce trvala dva roky především z důvodu výměny horkovodů, které jsou uložené pod povrchem chodníků v celé jejich délce. Výměna těchto rozvodů je možná pouze v době mimo topnou sezonu, tedy od června do září. Tato doba byla příliš krátká k jejich celkové rekonstrukci, proto bylo nutné rozdělit stavební práce na dvě období letních odstávek. Horkovody byly na konci své životnosti, což bylo příčinou častých poruch, které museli pracovníci Tepelného hospodářství Prachatice průběžně odstraňovat.

Sami občané si mohli všímat opakovaných výkopů v oblasti Slámovy ulice v posledních letech. Po generální opravě by měly být lokální výkopy po dobu minimálně 20 let minulostí. Horkovody jsou konstruovány z lepších materiálů a jsou mnohem lépe izolované. Díky tomu nebude docházet k takovým tepelným ztrátám jako v minulosti a provoz celé horkovodní soustavy CZT v Prachaticích bude efektivnější.

Prodloužených výkopových pracích bylo využito i k některým dalším opravám. Zrekonstruována byla například část kanalizace a položen byl zcela nový vodovod. Pokládka nového vodovodního potrubí je v tomto případě velice důležitou skutečností. Nový vodovod má větší dimenzi a dokáže tak přepravit v jednom okamžiku mnohem více vody.

Došlo k prodloužení páteřního vodovodu, který přivádí do poměrně hustě obydlené oblasti vodu z našich místních zdrojů, tedy z oblasti Černé hory a Libína. Díky podvrtu pod ulicí Zvolenská, od Hubertusu k „věžáku“, se nový vodovod prodloužil i za tuto ulici a napojil se na místní lokální rozvodnou soustavu. Obyvatelé v části města za Zvolenskou ulicí v oblasti od Prioru směrem k poliklinice a kruhovému objezdu u autobusového nádraží budou moci po dalších plánovaných technických úpravách využívat vodu z místních zdrojů.

Také skutečnost, že nové vodovodní potrubí je plastové, má nesporně své výhody. Technické úpravy spočívají v plánované výstavbě nového vodojemu v oblasti nad internátem SPGŠ, který pomůže v budoucnu zajistit zásobování vodou z místních zdrojů ve větším rozsahu než v současnosti. O tom, zda se tento projekt dotáhne do konce, však rozhodne nové vedení města a zastupitelstvo vzešlé z víkendových komunálních voleb.

Nejenom nový povrch chodníků, ale také nové přístřešky pro kontejnery potěší chodce a obyvatele ulice Slámova. Vzhled ulice zkrášlí i výměna orientačních tabulí. Na přání většiny občanů, kteří zde žijí, byl po dlouhých úvahách navrácen na chodník asfaltový povrch. Jedním z hlavních důvodů byla snadnější zimní údržba, kterou si na poměrně širokých vjezdech před panelovými domy provádějí obyvatelé vlastními silami, tedy hrablem a solí.

Celkové náklady na rekonstrukce všech výše uvedených sítí, povrchu a zařízení dosáhly téměř 14 milionů korun.

„Vím, že rekonstrukce sítí ve Slámově ulici byla nutná a nešlo ji již déle odkládat. Děkuji všem občanům za trpělivost a pochopení určitého nezbytného omezení v užívání tohoto veřejného prostoru. Věřím, že nejenom zásadní rekonstrukce a modernizace horkovodu, vodovodu, kanalizace, ale i povrchů chodníků a stání pro kontejnery zase o něco zlepší tvář našeho města a zvýší komfort jejich užívání,“ dodává na závěr starosta Ing. Martin Malý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …