Prachatice mají nová sportoviště

26.09.2018 13:02

Slavnostním přestřižením pásky v pátek 21. září 2018 předali zástupci města v čele se starostou Ing. Martinem Malým sportovcům dvě zrekonstruovaná sportoviště i multifunkční hřiště.

Prachatice mají nová sportoviště
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Slavnostním přestřižením pásky v pátek 21. září 2018 předali zástupci města v čele se starostou Ing. Martinem Malým sportovcům do užívání hned dvě zrekonstruovaná sportoviště nacházející se v areálu městského stadionu Tatran. Celkové náklady na jejich opravy činily téměř 10 mil. Kč. Fotbalisté se tak mohou prohánět po hřišti s úplně novým, moderním, umělým povrchem a atleti po zrekonstruované atletické dráze a  využívat i další zrekonstruované atletické sektory.

Město Prachatice bylo jedním z prvních měst v ČR, které se mohlo již před téměř 15 lety pochlubit fotbalovým hřištěm s umělou trávou. Hřiště bylo využíváno po celou dobu nejen místním fotbalovým klubem, ale sjížděli se k nám fotbalisté ze širokého okolí. Odehrávaly se na něm jak pravidelné tréninky, tak i mistrovská utkání. Bohužel se po létech na umělém povrchu projevil „zub“ času a ten přestal vyhovovat svému účelu. Zástupci místního fotbalového klubu začali již před pěti lety avizovat nutnost jeho výměny. Následovalo tedy projektování a posléze opakované žádosti o dotaci, které nebyly bohužel z počátku úspěšné. Například v minulém roce vypsanou výzvu na dotace pro sport Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále MŠMT) v průběhu jejího vyhodnocování zcela zrušilo. Nakonec se na nás štěstí usmálo a dotaci se podařilo získat.

Prachatickým fotbalistům se tak splnil několikaletý sen a od pátku mají na svém druhém fotbalovém hřišti v areálu městského stadionu zcela nový velmi kvalitní povrch, který splňuje ta nejpřísnější kritéria prakticky pro všechna mistrovská utkání. Celkové náklady na rekonstrukci činily 6 683 017 Kč. Výše dotace poskytnuté MŠMT byla 3 389 038 Kč, zbytek nákladů byl hrazen z rozpočtu města Prachatice. Rekonstrukci hřiště realizovala firma vzešlá z výběrového řízení Sport-Technik Bohemia s.r.o. Starosta města Ing. Martin Malý předal po přestřižení pásky fotbalistům jako dárek také fotbalový míč a poděkoval přítomným zástupcům fotbalového klubu Tatran Prachatice Petrovi Koubovi a Martinovi Jurošovi za skvělou spolupráci. Zároveň popřál místním fotbalistům, vedení i trenérům mnoho sportovního štěstí a zahájil užívání hřiště symbolickou penaltou na bránu.

Součástí městského stadionu v Prachaticích je rovněž atletický ovál, který si také po dlouhých letech užívání zasloužil celkovou opravu. I ten se podařilo, stejně tak jako zmíněné fotbalové hřiště, zrekonstruovat v průběhu letních prázdnin. Celkové náklady na jeho rekonstrukci se vyšplhaly na 2 904 356 Kč, část nákladů ve výši 1 405 512 Kč byla pokryta dotací z MŠMT. Součástí opravy oválu bylo i úpravy povrchu vržiště pro vrh koulí a vybudování rozběžiště pro hody oštěpem. Atletický oddíl v Prachaticích tak od pátku disponuje zase o něco kvalitnějším a modernějším zázemím pro svou činnost. Před slavnostním přestřižením pásky poděkoval starosta města Ing. Martin Malým předsedovi prachatických atletů Antonínovi Pilátovi za dosavadní spolupráci.  Všem příznivcům atletiky popřál mnoho sportovních úspěchů v nadcházející sezóně a jako dárek místnímu atletickému klubu předal čtyřkilogramovou kouli pro vrh koulí a ředitelka sportovního zařízení Ing. Radka Kutláková pomůcku pro trénink skoku dalekého.

Na prachatickém městském stadionu to však nejsou jediná dvě sportoviště, která se letos opravila. V současné době se pracuje na rekonstrukci tenisové tréninkové zdi, která by měla být dokončena během následujícího měsíce. Náklady spojené s touto opravou se vyšplhají na téměř jeden milión korun. Také stavební práce v areálu plaveckého bazénu jsou v plném proudu. Součástí majetku města je rovněž cyklostezka mezi ulicí Rumpálova a osadou Ostrov, která je momentálně ve výstavbě.

Trochu ve stínu oprav velkých sportovišť na městském stadionu zůstala rekonstrukce povrchu na multifunkčním hřišti v Ostrově, které slouží především obyvatelům spádových osad Staré Prachatice, Ostrov a Městská Lhotka. Město Prachatice uhradilo za jeho opravu téměř 750 000 Kč. „Věřím, že i v Ostrově přispěje toto zmodernizované hřiště k širšímu využívání celého tohoto areálu a kvalitnějšímu životu v těchto osadách“, dodal starosta Ing. Martin Malý. Vítězem výběrového řízení na dodavatele, který prováděl rekonstrukci jak atletického oválu, tak hřiště v Ostrově, se stala firma TUBEKO Sport s.r.o.

Celkový objem finančních prostředků investovaných do zvelebení městských sportovišť v Prachaticích dosáhne v letošním roce pravděpodobně téměř 130 mil. Kč.

V oblasti sportu plánuje do budoucna město Prachatice přestavbu objektu stávající střelnice na multifunkční sportovní halu, ve které by se mohly nacházet např. tenisové či squashové kurty nebo i zázemí pro atlety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…