Prachatice se zapojí do Potravinové pomoci

20.02.2018 10:47

Rada města Prachatice vzala na vědomí zprávu o poskytování potravinové pomoci a schválila uzavření memoranda se spolkem Senioři ČR.

Prachatice se zapojí do Potravinové pomoci
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

V rámci poradního sboru zdravotně postižených a seniorů proběhla přednáška ředitelky Veroniky Láchové z Potravinové banky České Budějovice, která byla otevřena v roce 2016. Přítomna byla i provozní ředitelka Kristýna Škabradová. Organizace, které byly přítomné jednání, projevily zájem o poskytování pomoci. Pomoc bude poskytovat spolek Senioři ČR, Městská organizace Prachatice a Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory, pracoviště Prachatice pro danou cílovou skupinu osob se zdravotním postižením a seniory. A určitě nezůstanou jediní.

Až 1,5 milionu lidí je v České republice ohroženo chudobou. Velká řada z nich se potýká s větší nebo menší mírou materiální deprivace, nedostatkem, který se mnohdy týká i základních materiálních potřeb, jako jsou oděvy, vybavení domácnosti, hygienické potřeby či potřeby péče o děti. Jindy nebo i současně jde o deprivaci potravinovou, stručně tedy nedostatek jídla, zejména jídla kvalitního a vyváženého, takže je ohroženo zdraví. Ohrožení chudobou spolu většinou nese i ohrožení sociálním vyloučením a spouští spirálu problémů, do nichž se dostávají nejen jednotlivci, ale i rodiny s dětmi, a které představují z dlouhodobého hlediska celospolečenská rizika.

Česká republika se společně s dalšími zeměmi EU zavázala k boji s chudobou a jejím cílem je snižování počtu lidí chudobou ohrožených. Jedním z nástrojů je i Operační program Potravinová a materiální pomoc a jeho specifické cíle (SC) II a III, které se týkají materiální potravinové deprivace osob a domácností.

Posláním Potravinové banky Jihočeského kraje (dále jen PB) je boj proti hladu a proti plýtvání potravinami a ve svém poslání respektuje Chartu evropských potravinových bank. Účelem a cílem PB je získávat zdarma zemědělské přebytky, přebytky produkce potravinářského průmyslu nebo neprodejné, ale poživatelné potraviny ale také příspěvky shromážděné při veřejných sbírkách potravin v supermarketech, ve školách apod., jejich skladování a bezplatná distribuce.

PB rovněž slouží jiným organizacím bojujícím proti hladu. PB sama neprovádí distribuci potravin osobám v tísni, dělá to zásadně prostřednictvím sítě místních organizací, skupin nebo společenství, která jsou ve styku s chudými a potřebnými lidmi, a to tím, že uzavře dohodu o zásobování zdarma s každou organizací, které bude potraviny rozdávat, a tudíž není založena za účelem podnikání a svých cílů dosahuje v souladu s obecně závaznými právními předpisy.

Potravinová banka Jihočeského kraje vznikla (2016) jako 13 potravinová banka v České republice. Jihočeský kraj byl posledním, který neměl potravinovou banku.  Je členem České federace potravinových bank. Posláním je boj proti hladu a proti plýtvání potravinami.

Jen pro zajímavost bilance za rok 2016 – celkem se v ČR vybralo 312 tun potravin k distribuci, zapojilo se 206 dobrovolníků, 20 marketů a tisíce dalších přispěvatelů.

Odbor sociálních věcí podporuje tyto aktivity na území města. Má zmapováno, kde jaká pomoc a jakým způsobem je poskytována. Spolupracuje s neziskovými organizacemi, poskytovateli sociálních služeb.

Pomoc hmotnou, potravinovou tč. poskytuje:

  • Portus o.p.s. Prachatice – Potravinová pomoc rodinám s dětmi
    Oblastní spolek Českého červeného kříže – pomoc lidem při katastrofách, pohromách
    Farní charita Prachatice- potravinová a materiální pomoc z programu lidem v nouzi
    Oblastní charita Vimperk – pomoc
    Jihočeské centrum zdravotně postižených a seniorů o.p.s., pracoviště Prachatice – Prachatický dobročinný obchůdek
    Městský úřad Prachatice - v rámci firemního dobrovolnictví pomoc konkrétním osobám
    KreBul, o.p.s. - dobrovolnickými sbírkami pomoc potřebným

Vedle toho je zajištěna psychosociální pomoc, pomoc lékařská, pomoc finanční (psychologové, psychiatři, lékaři, úřad práce, odbor sociálních věcí, poskytovatelé dalších služeb – Krizové centrum a podobně).

Víte-li o někom ve svém okolí, kdo je ohrožený, kdy by potravinovou, či jinou pomoc potřeboval, obraťte se na výše uvedené organizace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…