Praha 1: Díky radnici získali mladí lidé šestnáct startovacích bytů

09.03.2016 20:40

Jedinečný okamžik prožil před pár dny nový mezigenerační dům v Samcově 3. Krátce po jeho slavnostním otevření se totiž v jeho společenské místnosti sešli zájemci o pronájem startovacích malometrážních bytů, aby se zúčastnili losování, které určilo nové nájemníky šestnácti pěkných bytů.

Praha 1: Díky radnici získali mladí lidé šestnáct startovacích bytů
Foto: praha.eu
Popisek: Úřad Městské části Praha 1

O byty určené mladým lidem, kteří opouštějí zázemí svých rodičů či příbuzných a chtějí se osamostatnit, se mohli ucházet občané ČR nebo EU, kteří v době podání přihlášky do soutěže dosáhli maximálně pětatřiceti let věku. Museli být navíc hlášeni k trvalému pobytu na území Městské části Praha 1, a to po dobu minimálně deseti let, a nesměli mít nájemní či vlastnické právo k jinému bytu.

„Zvolili jsme taková pravidla proto, aby byly zachovány průhlednost a transparentnost,“ vysvětlil na úvod losování starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký a dodal optimistickou zprávu i pro ty, kteří se losování nezúčastnili: „Velký zájem o byty v Samcově ulici je pro nás signálem k dalším opravám stávajícího fondu i k výstavbě nových bytů.“

Spolu s ním se losování zúčastnili zástupce starosty Richard Bureš, radní Tomáš Macháček a Šárka Táborská, předsedkyně Komise obecního majetku a Výboru pro sociální a bytovou politiku, bezdomovectví a protidrogovou problematiku ZMČ Praha 1.

„Kromě splnění základních podmínek se museli žadatelé také povinně zúčastnit losování,“ popsala Šárka Táborská. Tuto povinnost nakonec nesplnilo 9 žadatelů z celkového počtu 27 mladých lidí, kteří splnili všechna kritéria a postoupili do losování.

K pronájmu bylo určeno 16 bytů 1+kk a 2+kk. Jako první si z rukou starosty odnesl symbolické klíče k bytu č. 402 Felix Nesvadba, k bytu č. 403 má od nynějška od Richarda Bureše klíče Kryštof Antůšek. Klíče k bytu 404 předal Tomáš Macháček Petru Martinu Mamulovi. Šárka Táborská pak věnovala klíče od bytu 405 Pavlu Vandasovi.

A pak se postupně střídali jak předávající představitelé radnice, tak i mladí lidé, kteří díky ojedinělému projektu Městské části Praha 1 mohou bydlet „ve svém“: Petr Tolar, Nika Oralová, Justina Bodláková, Marianna Vlasáková, Benedikt Lederer, Jan Chylík, Petr Matička, Kateřina Nesvadbová, Nina Bodláková, Vojtěch Vlasák, Markéta Ježková a Stanislav Honzík.

„Všem těmto mladým lidem gratulujeme a přejeme jim, aby jim naše startovací byty pomohly,“ prohlásil po losování zástupce starosty Richard Bureš.

Bytové a nebytové prostory má v Praze 1 na starost radní Tomáš Macháček. „Správu bytů bude zajišťovat Městská část Praha 1 a celková doba nájmu nepřesáhne tři roky,“ vysvětlil tento člen Rady MČ Praha 1.

A my jen dodejme, že spolu s nimi budou v domě bydlet mimo jiné naši senioři, pro které Městská část Praha 1 vystavěla byty s pečovatelskou službou. Navíc tři další bezbariérové byty čekají na mladé lidi s handicapem.Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

16:14 Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

Vydat se blíž k lidem a oslovit je jako potenciální návštěvníky Kroměříže v jejich domovském prostře…