Praha 11: Pražská koalice pohřbívá plánovanou rekonstrukci bývalého Hotelu Opatov na Jižním Městě

19.12.2020 20:06

Do koše tak putuje kompletně připravená investiční akce, která mohla přinést bydlení pro bezmála 300 rodin.

Praha 11: Pražská koalice pohřbívá plánovanou rekonstrukci bývalého Hotelu Opatov na Jižním Městě
Foto: Praha 11
Popisek: Radnice Prahy 11

Pražská koalice stále mlčí a přešlapuje na místě ohledně dlouho připravované investiční akce rekonstrukce bývalého Hotelu Opatov. Již více než 3 měsíce se jako opozice ptáme pražské koalice na vývoj ohledně této investiční akce a gesčně příslušný pirátský radní Mgr. Adam Zábranský stále mlčí. Kdeže je ta proklamovaná pirátská transparentnost? 

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí

Na dnešním jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy při projednávání rozpočtu pro rok 2021 jsme se dozvěděli, jen tak mimoděk, že investiční akce Dům Opatov „vypadla“ z návrhu rozpočtu a nadále již s ní není počítáno. Pražská koalice se bojí rozhodnout, a proto raději tuto investiční akci odložila s odůvodněním, že náklady jsou příliš vysoké, a proto ji znovu přesoutěží, avšak náklady budou v čase pouze růst. A budova bude dále chátrat a nebude sloužit občanům!

Zatímco budova bývalé ubytovny Sandra (jedná se o tzv. dvojče budovy bývalého Hotelu Opatov) je již v pokročilé fázi rekonstrukce, tak v případě Domu Opatov se absolutně nic neděje, a to i přesto, že nás pirátský radní Mgr. Adam Zábranský ujišťoval, že se vše akorát zdrželo kvůli vyloučení jednoho z účastníků, nicméně investiční akce bude v brzké době zahájena. Nyní se však dozvídáme, že s ní již není nadále počítáno, a vrátí se tak zpět na začátek. A to i přesto, že Dům Opatov chátrá již déle než 10 let a s tímto přístupem očividně ještě dlouho chátrat bude. O ročních ztrátách z nevybraného nájemného, které díky neřešení tohoto objektu hlavní město Praha přichází o 20 až 30 milionů Kč, snad ani nemůže být řeč. Takto se tedy rozhodně nechová řádný hospodář.

Tato investiční akce měla přinést nový domov pro téměř 300 rodin, nabídnout dětský klub nebo školku i pro sousední novou Sandru. Dále na dokončení Domu Opatov závisela i plánovaná výstavba parkovacího domu. Jak to bude s ním? Skutečně nepovažujeme tento krok a „rozhodnutí“ za šťastné, obzvláště v tak komplikované bytové situaci, ve které se nachází hlavní město Praha. Navíc se nejedná o jediný projekt k bydlení, který současná pražská koalice zastavila či pozastavila. Namátkou lze zmínit třeba již připravenou a odstartovanou bytovou výstavbu na Černém Mostě či připravovanou bytovou výstavbu v Dolních Počernicích, kdy obě tyto investiční akce připravila a odstartovala ještě předchozí pražská koalice.

Podle analýzy Central Group stouply jen za posledních 5 let z průměrných 56 tisíc za metr čtvereční na 110 tisíc za stejnou jednotku! Jedná se tedy o zvýšení o plných 96 %! Dokonce dle vyjádření Institutu plánování a rozvoje Prahy je již nyní pořízení vlastního bytu mimo příjmové možnosti běžně vydělávajících Pražanů. Naproti tomu dle vyjádření Českého statistického úřadu (dále jen „ČSÚ“) bylo v Praze v období od počátku ledna do konce srpna dokončeno pouze 3010 bytů, což je nejméně za 7 let! Je tedy jasné, že bytová krize se v Praze bude i nadále prohlubovat. A pražská koalice pod vedením primátora Hřiba svými kroky naopak ještě pomáhá problém prohlubovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…