Praha 11: Rada podpořila návrh vyhlášky, omezující spalování pevných paliv

26.06.2019 18:46

Rada MČ Praha 11 přijala souhlasné stanovisko k návrhu obecně závazné vyhlášky hl. m. Prahy, kterou se na území hlavního města zakazuje spalování vybraných druhů paliv ve stacionárních zdrojích.

Praha 11: Rada podpořila návrh vyhlášky, omezující spalování pevných paliv
Foto: Praha 11
Popisek: Radnice Prahy 11

Není žádným tajemstvím, že právě Praha patří v rámci České republiky k oblastem, které dlouhodobě trápí značné zatížení imisemi znečišťujících látek. Jejich původcem přitom zdaleka není jen automobilová doprava. Zásadní podíl na znečišťování ovzduší zde má také lokální vytápění domácností, které ke spalování používají staré kotle na pevná paliva - uhlí, uhelné brikety nebo koks.

Situaci by měla výrazně zlepšit obecně závazná vyhláška hl. m Prahy zakazující v metropoli spalování vybraných druhů paliv ve stacionárních zdrojích, jejíž návrh zaslal Magistrát hl. m. Prahy jednotlivým městským částem k vyjádření. Jaké konkrétní změny přináší?

  • Zakazuje spalování pevných paliv ve starých kotlích 1. a 2. emisní třídy o tepelném příkonu do 300 kW, které slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, a to od 1. 10. 2020.
  • Zakazuje spalování pevných paliv v jednopokojových topidlech. Zákazem spalování uhlí, uhelných briket a koksu bude zaručeno, že k omezení dojde také u kotlů, které nesplňují emisní parametry, opět od 1. 10. 2020. Po tomto datu budou moci vlastníci objektů přejít na spalování jiných pevných paliv, například dřeva.
  • Omezuje spalování všech pevných paliv v krbech, kamnech nebo jiných stacionárních zdrojích, které nejsou hlavním zdrojem vytápění objektu, v době smogové situace vyhlášené pro území aglomerace Praha po překročení hodnot pro částice PM10 nebo oxidu dusičitého. Toto omezení nabude účinnosti 1. 10. 2019.

„Na Jižním Městě je sice počet domácností, které k lokálnímu vytápění používají pevná paliva, spíše zanedbatelný, na život místních obyvatel však samozřejmě negativně dopadá i produkce emisí z ostatních městských částí. Míra znečištění pražského ovzduší je značná, proto jsme v Radě návrh vyhlášky jednoznačně podpořili,“ vysvětlil Jakub Lepš (TOP 09-STAN), místostarosta MČ Praha 11 pro životní prostředí.

Předmětné usnesení Rady jedenácté městské části, včetně návrhu vyhlášky, naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…