Praha 2: Daň z nemovitosti zůstává na dvojce stejná

25.05.2020 9:14

Ke konci tohoto měsíce je splatná roční daň z nemovitosti. Pro mnohé Pražany jde o další finanční zásah do už tak zatíženého rodinného rozpočtu. Obyvatelé dvojky, kteří vlastní dům nebo byt, jako jedni z mála za ni zaplatí stejně jako v předešlých letech. Loni o tom rozhodli radní Prahy 2.

Praha 2: Daň z nemovitosti zůstává na dvojce stejná
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Daň z nemovitosti je totiž jedinou daní, jejíž výši ovlivňuje město, respektive v Praze i jednotlivé městské části a radnice tak do ní mohou promítnout svoji finanční politiku. Z celkového počtu 57 pražských samospráv navýšilo daň majitelům domů a bytů 33 městských částí. Praha 2 mezi ně nepatří.

„Bylo by velice jednoduché si tímto způsobem navyšovat rozpočet. Značná část pražských radnic toho využila. U nás na dvojce ale odmítáme trestat někoho za to, že něco vlastní. Jsme pravicová radnice, zvyšování daní obecně odmítáme,“ zdůrazňuje místostarosta Prahy 2 Jan Korseska.

Praha 2 se k navýšení daně z nemovitosti vyjádřila odmítavě hned poté, co vloni hlavní město Praha s návrhem na změnu jejího vypočítávání oslovilo jednotlivé městské části. Podle nové pražské vyhlášky se od letošního roku určuje výše daně, složená ze tří koeficientů, tak, že jeden z nich si stanovují jednotlivé městské části. V praxi to může znamenat zvýšení daně z nemovitosti až na dvojnásobek.

Daň z nemovitosti se platí předem. Je splatná k poslednímu květnu příslušného roku. Vyměřuje ji finanční úřad a o její výši informuje plátce zaslanou složenkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…