Praha 2: Daň z nemovitosti zůstává na dvojce stejná

25.05.2020 9:14

Ke konci tohoto měsíce je splatná roční daň z nemovitosti. Pro mnohé Pražany jde o další finanční zásah do už tak zatíženého rodinného rozpočtu. Obyvatelé dvojky, kteří vlastní dům nebo byt, jako jedni z mála za ni zaplatí stejně jako v předešlých letech. Loni o tom rozhodli radní Prahy 2.

Praha 2: Daň z nemovitosti zůstává na dvojce stejná
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Daň z nemovitosti je totiž jedinou daní, jejíž výši ovlivňuje město, respektive v Praze i jednotlivé městské části a radnice tak do ní mohou promítnout svoji finanční politiku. Z celkového počtu 57 pražských samospráv navýšilo daň majitelům domů a bytů 33 městských částí. Praha 2 mezi ně nepatří.

„Bylo by velice jednoduché si tímto způsobem navyšovat rozpočet. Značná část pražských radnic toho využila. U nás na dvojce ale odmítáme trestat někoho za to, že něco vlastní. Jsme pravicová radnice, zvyšování daní obecně odmítáme,“ zdůrazňuje místostarosta Prahy 2 Jan Korseska.

Praha 2 se k navýšení daně z nemovitosti vyjádřila odmítavě hned poté, co vloni hlavní město Praha s návrhem na změnu jejího vypočítávání oslovilo jednotlivé městské části. Podle nové pražské vyhlášky se od letošního roku určuje výše daně, složená ze tří koeficientů, tak, že jeden z nich si stanovují jednotlivé městské části. V praxi to může znamenat zvýšení daně z nemovitosti až na dvojnásobek.

Daň z nemovitosti se platí předem. Je splatná k poslednímu květnu příslušného roku. Vyměřuje ji finanční úřad a o její výši informuje plátce zaslanou složenkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.