Praha 2 odhalila pamětní desku Mejlovi Hlavsovi

05.03.2021 18:35

Novou pamětní deskou připomíná městská část Praha 2 svého čestného občana Milana Mejlu Hlavsu. V pasáži domu v Bělehradské ulici č. 120 ji odhalila starostka Jana Černochová za účasti Hlavsovy rodiny a nejbližších přátel dnes odpoledne, v předvečer jeho nedožitých sedmdesátin.

Praha 2 odhalila pamětní desku Mejlovi Hlavsovi
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Upozorňuje tak na místo, kde legendární baskytarista, zpěvák a skladatel před třiceti lety působil. Městská část původně plánovala spojit odhalení desky s hudební vzpomínkou, nakonec to byla jen komorní akce pro úzký okruh lidí. „Mejla Hlavsa pro mě vždycky byl a bude symbolem hrdosti a rovné páteře. Jsem ráda, že mezi čestnými občany Prahy 2 je právě Mejla Hlavsa, protože to čestný muž opravdu byl. Původně jsme chtěli odhalení desky spojit s koncertem, od tohoto záměru jsme kvůli pandemické situaci museli ustoupit, ale takhle je to možná srdečnější,“ řekla při pietním aktu Jana Černochová.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Autorkou grafického návrhu je uznávaná designérka a výtvarnice Zuzana Lednická, držitelka Českého lva za nejlepší filmový plakát. Iniciátorem projektu je spolu s městskou částí hudebník Ivo Pospíšil, který patřil k Hlavsovým nejbližším přátelům. Znovu tak ožívá vzpomínka na originálního muzikanta a disidenta, který stál u zrodu skupiny Plastic People of the Universe a proslavil se písní Muchomůrky bílé i svými pevnými životními postoji.

Nová pamětní deska je náhradou za původní, která byla v roce 2005 umístěna na domě v Ječné 7, kde Mejla Hlavsa bydlel. Originální desku, která po vhození desetikoruny hrála píseň Muchomůrky bílé, někdo po šesti letech ukradl. Nová vzpomínka odkazuje na muzikanta jiným způsobem – má tvar vinylové gramofonové desky, v níž je nápis: Zde v devadesátých letech v obchodě pracoval a v klubu hrál Milan Mejla Hlavsa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…