Praha 5: Co je nového v jeslích na Hřebenkách

21.07.2017 9:14

Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 provozuje jesličky v ulici Na Hřebenkách 3, které od letošního roku prochází postupnými změnami. Změny reagují na požadavky, potřeby a zájmy rodičů, zákonných zástupců, příbuzných. Mění se postupně i tvář jesliček.

Praha 5: Co je nového v jeslích  na Hřebenkách
Foto: Praha 5
Popisek: Jesle Hřebenka

Do jeslí přijímáme na pravidelnou docházku děti ve věku již od 15 měsíců do 3 let věku s trvalým bydlištěm na MČ Praha 5, které upřednostňujeme. Docházet mohou také ale i děti s trvalým bydlištěm mimo MČ Praha 5 a to dle stávající kapacity jeslí. Od začátku nového školního roku chceme přijímat děti již od l roku věku. Provozní doba je stanovena od 6.30 hod. do 17. hod., kdy vycházíme z požadavku rodičů, zákonných zástupců. Pobyty dětí v jeslích rovněž realizujeme tak, aby vyhovovaly potřebám rodičů, zákonných zástupců. Tento rok máme i nově rozšířený prázdninový provoz jeslí. Od 14. srpna do 25. srpna 2017 budou z důvodu čerpání dovolených zaměstnanců a provedení celkového úklidu a hygienických opatření jesle uzavřeny.

Důraz klademe i na adaptaci dítěte. Před nástupem dítěte do jeslí je u některých dětí důležitá adaptace, kdy si dítě postupně zvyká na odloučení od rodiče a přijímá nový kolektiv. Adaptace probíhá tedy v tomto případě i s rodičem nebo zákonným zástupcem,postupně se však jeho přítomnost zkracuje. Proto je adaptace tak důležitá pro získání důvěry dítěte v kolektivu.

V měsíci květnu jsme začali vydávat pro rodiče měsíčník Deníček Jeselníček. Informuje rodiče, co nového v jesličkách děti prožijí, jaké výchovné programy budou probíhat a na jaká témata budou zaměřeny. Například jaké básničky a písničky momentálně učíme, rodiče si mohou požádat i o texty básniček a písniček, aby mohli opakovat s dětmi doma. Náš profesionální tým přistupuje k dítěti individuálně a respektuje jeho osobnost a rozvoj. Pro každý den je specifický určitý typ výchovného programu zaměřený na pracovní, hudební, výtvarnou, tělesnou a nově jazykovou výchovu. Programy máme sestaveny podle náročnosti, věku dítěte a s přihlédnutím k ročnímu období, svátkům, tradicím a zvykům.

Děti jsou rozděleny na skupiny od 15 do 24 měsíců a od 24 měsíců do 36 měsíců. Denně hrajeme dětem po svačině divadlo s maňásky, či plyšovými hračkami na motivy známých českých pohádek a tak rozvíjíme jejich interakci, vnímání, prožívání a obohacení slovní zásoby.

Vzhledem k tomu, že všeobecně u předškolkových dětí jsou zaznamenávány problémy s mluvením, výslovností a slovní zásobou, zavedli jsme novinku v rámci jazykové výchovy a to „Logopedii ve hře“. U dětí se věnujeme nacvičování jednotlivých slov či sykavek při různých hrách a rozvíjení slovní zásoby společně s říkankami.

Do budoucna plánujeme v našich jesličkách otevřít a vytvořit i „Dílničky“, kde si děti budou moci procvičit jemnou motoriku a zručnost v modelování přímo z keramické hlíny a vytvořit si své malé keramické výrobky a to i společně s rodiči nebo příbuznými.

Praxe ukazuje, že předškolkové děti, které jsou zvyklé i na zkrácený denní režim v jeselském nebo podobném zařízení mají díky komunikaci v kolektivu, vzdělávacím programům zaměřeným na všestranný rozvoj dítěte vstup do mateřské školky příznivější, bez traumat z odloučení od rodičů a zapojení se do dětského kolektivu.

Pokud uvažujete o přihlášení svého dítěte do předškolkového zařízení, kontaktujte vedoucí jeslí p. Simičovou,tel. 257221454 nebo 774246007 a přijďte se k nám podívat osobně, rádi Vám poradíme. Nebo navštivte naše stránky ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…