Praha 5: Dobrá zpráva - kriminalita na území městského obvodu stále klesá

26.07.2017 9:17

Bezpečnostní situace na území pátého městského obvodu se zlepšuje. Dokazují to policejní statistiky z minulých let, včetně toho loňského, uvádí radní JUDr.Petr Lachnit (ANO).

Praha 5: Dobrá zpráva - kriminalita na území městského obvodu stále klesá
Foto: Praha 5
Popisek: JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5

Pozitivní trend z minulých let pokračuje, a to především v oblasti trestných činů. Policie České republiky na území Prahy 5 loni evidovala 4777 trestných činů, což znamená meziroční pokles o přibližně deset procent. Nejvyšší podíl činila již tradičně majetková trestná činnost (zhruba dvě třetiny). I ta ale výrazně poklesla, stejně tak jako počet kapesních krádeží či odcizených vozidel (u nich dokonce o více než pětinu). Naopak se zvýšil počet vloupání do bytů.

Pozitivním směrem se vyvíjí i oblast násilných trestných činů, stejně tak i mravnostní či drogové delikty.

Důležitou součástí boje s kriminálními živly je i městský kamerový systém. Praha 5 má na svém území 35 činných kamer a ty loni daly informace pro plnění policejních činností u 148 případů (hledané osoby, dopravní nehody apod.). Na území pátého pražského obvodu kamery pomohly zadržet 34 pachatelů trestné činnosti.

Z Analýzy pocitu bezpečí, kterou v roce 2015 vypracoval magistrát hlavního města, vyplývá, že Praha 5 patří mezi městské části, jejichž občané vnímají pocit bezpečí v místě bydliště jako velmi vysoký. V rámci průzkumu na otázku, do jaké míry se v místě svého bydliště cítí bezpečně, odpovědělo tehdy kladně 94 procent respondentů.

Většiny přestupků se opakovaně dopouštějí stále stejné osoby

„Oblast bezpečnosti je jednou ze základních priorit Rady městské části Praha 5. Jsem si vědom, jak důležitý je pro běžného občana pocit bezpečí. Za nejdůležitější považuji především rozvoj spolupráce s bezpečnostními složkami působícími na území Prahy 5 a vytváření systému preventivních opaření postavený na spolupráci věcně příslušných odborů našeho úřadu, škol a neziskových organizací. Jedním z důležitých momentů přispívajících k poklesu kriminality na naší městské části je i realizace schváleného programu prevence kriminality na léta 2017 až 2021. Prevence kriminality se opírá o tři základní pilíře, kterými jsou bezpečné ulice, bezpečné parky a bezpečné prostředí škol,“ dodává radní Prahy 5 Petr Lachnit (ANO), do jehož kompetencí bezpečnost spadá.

I v oblasti přestupků Policie ČR eviduje podobný trend jako u trestných činů. Loni bylo zaevidováno 9612 přestupků, což je meziroční pokles o více než dvě procenta. V blokovém řízení se řešilo 6066 přestupků, tradičně největší počet z nich mají na svědomí prohřešky v oblasti silniční dopravy (4339 činů).

Rovněž Městská policie loni zaznamenala meziroční pokles počtů přestupků (zhruba o čtyři procenta). Asi 80 procent z nich tvořily prohřešky v dopravě. Náplň práce městských strážníků je ale daleko rozmanitější. Například loni okrskáři sebrali 530 použitých injekčních stříkaček a jehel. Problém se týká hlavně okolí zařízení pro narkomany v ulici Na Skalce a podle městské policie jde o selhání tamní organizace, která tento úklid v podstatě neprovádí.

V oblasti veřejného pořádku strážníci nejčastěji řeší znečišťování prostranství, kouření a požívání alkoholu na místech se zákazem, rušení nočního klidu a buzení veřejného pohoršení. "Absolutní většiny těchto přestupků se opakovaně dopouštějí stále stejné osoby. V Praze 5 jde zhruba o čtyřicítku lidí Pro tyto osoby pokuta není žádným trestem, protože ji nezaplatí a kvůli tomu, že nepracují a nemají žádný majetek, nelze sankci vymoci," píše se ve zprávě městských strážníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…