Praha 5: Jedinečná publikace mapuje historii 20. století perspektivou

20.05.2022 12:18 | Tisková zpráva

Unikátní publikaci připravila Praha 5 ve spolupráci s historiky Pavlem Fabinim a Lukášem Cvrčkem. Kniha Člověk v soukolí dějin je živou procházkou dějinami páté městské části se vzpomínkami pamětníků a odkazy na další informace a videa.

Praha 5: Jedinečná publikace mapuje historii 20. století perspektivou
Foto: Praha 5
Popisek: MČ Praha 5 - radnice

„Když jsem loni na jaře přišla s myšlenkou pamětní knihy ke stoletému výročí Smíchova, netušila jsem, co všechno budou kolegové schopni dát za jeden rok dohromady a jak krásná publikace vznikne. Kniha je nesmírně živá, žádná „suchá“ historie, ale skutečné osudy a osobní zážitky konkrétních lidí, které čtenáře vtáhnou do dějinných událostí nejen páté městské části,“ vzpomíná starostka MČ Praha 5 na začátky projektu.

Intenzivní historický a genealogický výzkum Pavla Fabiniho a Lukáše Cvrčka trval necelý rok. Nešlo přitom jen o pátrání v archivech, ale hlavně o autentická vyprávění řady místních obyvatel a pamětníků. Mohla tak vzniknout neobyčejná publikace, kterou doplňuje celá řada odkazů a QR kódů s další várkou informací a historických zajímavostí.

„Základem samozřejmě byl rozsáhlý výzkum v Národním archivu v Praze či Archivu HMP, ale také třeba v Archivu Židovského muzea nebo Národním filmovém archivu. Tam jsme se dostali k životu filmového producenta Josefa Auerbacha, který ve třicátých letech obýval vilu na Barrandově a podílel se na vzniku kultovního filmu Extáze,“ vytahuje jeden ze střípků knihy historik Pavel Fabini.

Knihu „Člověk v soukolí dějin“ s podtitulem „Století městské části Praha 5 v lidských osudech“  dostanou všechny základních školy, které zřizuje MČ Praha 5 a stane se tak ideální příležitostí, jak prostřednictvím místní historie mohou žáci lépe pochopit dějinné souvislosti 20. století.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…