Praha 5: Komunitní centrum prádelna oslavilo Světový den poezie vlastní tvorbou i recitací

31.03.2022 8:36 | Tisková zpráva

„V roce 1991 byl organizací UNESCO 21. březen vyhlášen Světovým dnem poezie. Cílem tohoto dne je připomínat jednu z nejúžasnějších forem lidské činnosti – poezii,“ připomíná radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Komunitní centrum prádelna oslavilo Světový den poezie vlastní tvorbou i recitací
Foto: Praha 5
Popisek: Den poezie v KC Prádelna - recitace básně

„Světový den poezie se soustředí na udržení psaní poezie po celém světě, podporuje její vydávání, výuku i návrat k tradici ústního přednesu básní. Ve světě se tento den slaví i v některých kavárnách, čajovnách či barech, kde hosté mohou „zaplatit“ za svůj nápoj vlastní básní,“ dodává radní Lachnit.

Podobný koncept byl zvolen i pro oslavu tohoto svátku v Komunitním centru Prádelna na pražském Smíchově. Návštěvníci se mohli zapojit do Světového dne poezie napsáním vlastní nebo přednesem básně jakéhokoliv žánru dle vlastního výběru. Za to pak autor nebo interpret dostal nealkoholický nápoj z produkce Pivovaru Staropramen, partnera této akce.

Oslava Dne poezie proběhla v komorním duchu, návštěvníci si přinesli svoje vlastní oblíbené knihy poezie nebo si pročítali tituly, vybrané z komunitní knihovny v centru. Každý přednesl svoje oblíbené verše, což samozřejmě vyvolalo u ostatních spustu asociací a vzpomínek, pročež se poetické odpoledne trochu přeměnilo na příjemné posezení a vzpomínání na životní zážitky a události, spojené právě s poezií.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34541 lidí

Jednoznačným „králem“ setkání se stal pan Rudolf, který zpaměti a ve velkém stylu přednesl řadu známých i méně populárních básní včetně rozsáhlých poém od J. Vrchlického apod.

„Velmi příjemná a poklidná atmosféra setkání při příležitosti Světového dne poezie v našem komunitním centru potvrdila, že minimálně i dnešním seniorům má poezie co říct, její čtení i poslech vzbuzují celou řadu emocí a poskytují ono „zastavení se“ v čase, kdy se zapomíná na každodenní starosti. Výkonu pana Rudolfa nezbývá nežli složit poklonu,“ říká Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…