Praha 5: Moderní senioři naplno využívají možnosti on-line kurzů, pořádaných komunitními centry Prádelna a Louka

09.11.2020 9:15

V důsledku současné pandemie se již několik týdnů opět realizují v komunitních centrech Prádelna a Louka na Praze 5 pravidelné aktivity pro seniory distanční formou.

Praha 5: Moderní senioři naplno využívají možnosti on-line kurzů, pořádaných komunitními centry Prádelna a Louka
Foto: Praha 5
Popisek: Online kurz stabilizačního cvičení pro seniory v KC Prádelna

„V den konání, dle rozvrhu platného za běžného provozu center, dostávají účastníci do svých e-mailových schránek podklady pro aktuální on-line lekci. Senioři tak “na dálku” studují jazyky a konverzují, vzdělávají se v oblasti počítačů, digitální fotografie, učí se kreslit, trénují paměť, ale také cvičí jógu nebo zdravotní gymnastiku,“ Uuvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Po říjnové počáteční nejistotě, bude-li tato forma práce pro seniorskou věkovou skupinu vůbec atraktivní a smysluplná, se ukázalo, že obavy byly zbytečné. Senioři si na pravidelné e-maily s odkazy na videa na YouTube kanálu komunitního centra Prádelna a Louka velmi rychle zvykli. Stejně tak vítají i další podklady pro rozličné on-line lekce - dokumenty, úkoly, kvízy a zadání pro samostatnou práci, odkazy na zajímavé weby a webináře, návody na cvičení i pozdravy od lektorů a pracovníků komunitního centra. Někteří lektoři vytvářejí s pomocí pracovníků centra vlastní videolekce, což je technicky náročnější, nicméně pro příjemce také nejpříjemnější forma, zvláště v oblasti pohybových aktivit.

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

“Ukázalo se, že senioři, tedy alespoň ti, kteří patří k návštěvníkům našich komunitních center, disponují poměrně značnou digitální gramotností a pro většinu z nich není problém pracovat s digitální technikou a používat počítače i mobilní zařízení, jako tablety nebo smartphony. Potvrzuje se nám tak, minimálně v případě komunitního centra Prádelna a Louka, přínos a význam dlouhodobě provozovaných kurzů práce s počítačem a digitální technikou, jež patří k nejoblíbenějším a absolvovala je většina pravidelných návštěvníků centra. Pro tyto seniory nejsou moderní technologie strašákem, nýbrž naopak prostředkem ke komunikaci, vzdělávaní a rozšiřování znalostí, zdrojem informací i zábavy. Nečekaná situace, která nastala, tak přinesla příležitost vyzkoušet si získané dovednosti v praxi. A drtivá většina “našich” seniorů v této zkoušce obstála na výbornou,” vysvětluje situaci JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který se dlouhodobě věnuje seniorské problematice včetně aktivizačních činností v komunitních centrech.

Od samého začátku zcela výjimečné situace bylo hlavním cílem udržet seniorské komunity, které v centrech dlouhodobě fungují, inspirovat a motivovat seniory k aktivitě, nabídnout případnou pomoc, a především povzbudit a zachovat onu vzájemnost a pospolitost právě v obtížné situaci. Že se to povedlo, dokazuje čilá komunikace mezi jednotlivci i ohlasy, které chodí přímo pracovníkům. komunitního centra Prádelna.

V podtextu takřka všech seniorských aktivit v komunitních centrech je především osobní setkávání, poznávání sebe i ostatních, navazování kontaktů; zkrátka přirozené vytváření komunity. To zcela neočekávatelná situace s pandemií narušila, ale onu pospolitost a úzký vztah seniorů ke “svým” komunitním centrům ani ona nezničila.

“Bezprecedentní situace, která nastala v souvislosti s pandemií, přinesla kromě řady negativ také pozitivní zprávu, že senioři toho zvládnou mnohem víc, nežli by leckdo předpokládal. Že umějí bravurně nakládat s nejmodernější technikou a naplno ji využívat, komunikovat s přáteli a případně požádat o pomoc nebo ji sami nabídnout. Zároveň se potvrdilo, že fungování našich komunitních center má pro seniory velký přínos a význam a stala se nedílnou součástí jejich životů. Nicméně o to více se již všichni těší na obnovení provozu a po této zkušenosti se jistě budou v oblasti digitálních technologií vzdělávat ještě usilovněji,” usmívá se JUDr. Petr Lachnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…