Praha 5: Nejen dětem, ale i seniorům začal nový školní rok

08.09.2022 8:36 | Tisková zpráva

„Letní prázdniny skončily a začíná nový školní rok nejenom dětem, ale také seniorům z komunitních center Prádelna, Louka a Konírna. V průběhu měsíce září totiž začínají pravidelné kurzy, vzdělávací semináře a další aktivity pro návštěvníky z řad seniorů“ uvedl radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Nejen dětem, ale i seniorům začal nový školní rok
Foto: Praha 5
Popisek: Jóga pro seniory v KC Prádelna

V týdnu od 5. září začala v Komunitním centru Prádelna většina pravidelných kurzů pro seniory. Konkrétně zavedený kurz Práce s PC v pondělí a ve středu bude nově rozdělen do pěti skupin dle pokročilosti a nové poradny s počítačovou technikou. Od prvního zářijového úterý také začaly oblíbené kurzy práce s tabletem a tři skupiny, rozdělené též dle úrovně znalostí, kurzu zaměřeného na ovládání chytrých telefonů. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Zároveň začínají také pohybové aktivity pro seniory jako pondělní jógová cvičení, úterní zdravotní cvičení, pravidelné tréninky seniorského tanečního souboru Marietta či setkávání hráčů stolního tenisu. Pouze zdravotní gymnastika pro seniory pod vedením lektorky Marty Roubalové zahájí nový semestr až v říjnu. Stranou nezůstávají ani jazykové kurzy a konverzační skupiny, které v průběhu září postupně zahajují svoji činnost, např. úterní kurzy anglického jazyka začínají hned ve výše uvedeném prvním týdnu.

Kromě začátku zimního semestru kurzů pro seniory nabízí v září Prádelna také řadu akcí pro veřejnost. Tematicky k začátku nového školního roku se chystá tzv. Dětský swap, další z cyklu výměnných bazarů pro veřejnost, který je ale v tomto případě zaměřen pouze na děti. Nabídnout a naopak si vybrat tak návštěvníci budou moci např. dětské oblečení a potřeby, školní pomůcky, dětské knihy, hračky apod. Akce se koná ve středu 7. září od 14.00 do 17.00 hodin.

Dále se mohou přihlášení senioři zúčastnit workshopu “Bylinky u nás doma” zajišťovaném Botanickou zahradou hl. m. Prahy, vydat se na vycházku s průvodcem do Betlémské kaple a zájemci jakéhokoliv věku mají příležitost navštívit vernisáž výstavy Miloslavy Velické a setkat se tam s autorkou.

Podrobný přehled termínů zahájení jednotlivých kurzů i další akce zájemci naleznou v programu centra nebo na webových stránkách www.kcpradelna.cz, přihlásit se mohou prostřednictvím e-mailu: kcpradelna@seznam.cz.

Také v Komunitním centru Louka v září začínají pravidelné kurzy tréninku paměti, počítačů a mobilů a pokračují oblíbené „Vycházky se vzpomínkou“, kdy senioři navštíví s průvodkyní Ludmilou zajímavá místa Prahy. V rámci šicího klubu se budou vytvářet pohádkové bytosti do prostor v Raudnitzově domě. Těšit se návštěvníci mohou i na zajímavou čajovou přednášku, jejíž součástí setkání bude i obřadná příprava čaje.

Registrace účastníků na aktivity a pravidelné kurzy Komunitního centra Louka (kapacita omezena) probíhá na emailu: kclouka@seznam.cz

V Komunitním centru Konírna v Hlubočepech se od září bude pokračovat v oblíbených netradičních kurzech angličtiny tzv. “Cake and English”. V září si účastníci procvičí cizí jazyk při pečení Flapjacku.

Novinku v programu Komunitního centra Konírna představuje „Cvičení všemi smysly“, aktivita, kde se bude trénovat mozek skrze celé tělo. V rámci workshopů si zájemci procvičí rytmizace, dýchání, paměť a součást budou tvořit i procházky do přírody, na kterých poznají, že chůze je nejen zábava, ale i odpočinek a meditace.

Ve středu 21. září proběhne v Konírně Den zdraví u příležitosti Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby pro Prahu 5. Jedná se o akci organizovanou Centrem sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5, p.o.ve spolupráci s MČ Praha 5. Pro návštěvníky budou přichystána tematická stanoviště propagující prevenci Alzheimerovy choroby a zaměřená na cvičení nejen pro seniory, pestrost stravy s důrazem na cukr a sůl, stravovací návyky, ale i na trénink paměti atd.

Registrace účastníků na aktivity Komunitního centra Konírna (kapacita omezena) probíhá na emailu: kckonirna@seznam.cz.

“Lidský věk se stále prodlužuje a délka života by měla být doprovázena i jeho kvalitou, již ve značné míře ovlivňují právě kognitivní funkce, které je třeba rozvíjet a posilovat. Jedním ze způsobů je zapojení se do aktivit komunitních center a jejich nabídek vzdělávání i ve vyšším věku, kterým si senioři nejen doplňují a rozšiřují vědomosti, ale představuje pro ně i smysluplné vyplnění volného času, možnost navázat nová přátelství a vztahy a udržovat aktivní společenský život. Při vzdělávání seniorů je však současně nutné respektovat jejich specifika a potřeby, aby pro ně byla aktivita zajímavá a dobrovolně se do ní zapojili. Právě toto se v případě všech našich komunitních center zjevně daří, neboť zájem o jejich program je ze strany seniorů setrvale velký a drtivá většina ohlasů veskrze pozitivních. Jsem tudíž rád, že centra nabízejí široké spektrum atraktivních a vyhledávaných kurzů, zájmových kroužků i neformálních skupin seniorů, kteří zde našli zázemí, inspiraci i podněty pro aktivní trávení volného času”, zamýšlí se JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5 pro sociální oblast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…