Praha 5: Netradiční týmy v boji o Mistra České republiky

29.06.2021 8:36

Nezisková organizace Helppes z Prahy 5 ve spolupráci s Klubem speciálního výcviku Českého kynologicého svazu uspořádala dne 26. června 2021 vrcholnou soutěž majitelů asistenčních a vodících psů - Mistrovství České republiky ve výkonu asistenčních a vodících psů 2021 (jedinou soutěž tohoto typu nejen v České republice, ale také na světě). Soutěže se tentokrát konaly v areálu v Plzeňské ulici v Praze 5.

Praha 5: Netradiční týmy v boji o Mistra České republiky
Foto: Praha 5
Popisek: Květa Krčmářová z Brna s nejstarším psím pomocníkem v soutěži, labradorským retrieverem Plaxem

Helppes je první nezisková organizace svého druhu v České republice, která pomáhá osobám se zdravotním postižením na cestě k integraci, soběstačnosti a samostatnosti pomocí speciálně vycvičených psů a která získala akreditaci mezinárodní odborné organizace Assistance Dogs International.

Městská část Praha 5, která již delší dobu podporuje činnost této neziskové organizace, byla zastoupena JUDr. Petrem Lachnitem, členem rady městské části Praha 5, jenž převzal nad touto výjimečnou soutěží záštitu a byl průběhu soutěží osobně přítomen.

Mistrovství začalo prezentací soutěžících a slavnostním nástupem. Poté už probíhaly vlastní soutěže. První část soutěží byla zaměřena na poslušnost psích pomocníků (přivolání, polohy do sedu, lehu a stoje, aport, nevšímavost vůči hozené potravě a odložení) a druhá, tzv. speciální část, což je prokázání schopnosti psů asistovat svým majitelům v každodenním životě (otevírání dveří, přinášení předmětů, rozsvěcení a zhasínání, opora při vstávání a mnoho dalších dovedností). Ve speciální části soutěže pro vodicí psy byla pro soutěžící připravena i trasa, kterou museli psí pomocníci bezpečně provést svého nevidomého majitele.

Absolutní vítězkou - mistryní České republiky ve výkonu asistenčních psů a vodicích psů pro rok 2021 se stala Věra Janoštíková s flat coated retrieverem Medicine Man Černá Sluníčka (Zack).

Jako pokaždé celý den probíhal ve skvělé atmosféře díky organizátorům akce, výjimečným soutěžícím a všem návštěvníkům, kteří se rozhodli podpořit jedinečné mistrovství a naše malé i dospělé spoluobčany s handicapem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…