Praha 5: Nové Wellness centrum pro seniory už slouží lidem

20.10.2018 9:34

Radnice MČ Praha 5 ve spolupráci s Centrem sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 otevřela v Zubatého ulici 10 na Smíchově wellness centrum pro seniory. Ti tak mají k dispozici nový unikátní komplex služeb na jednom místě.

Praha 5: Nové Wellness centrum pro seniory už slouží lidem
Foto: Praha 5
Popisek: Wellness centrum pro seniory

Wellness centrum pro seniory je zároveň součástí domu s pečovatelskou službou, který je dnes uceleným komplexem bytů zvláštního určení zejména pro seniory s trvalým bydlištěm v páté městské části. „Suterénní prostory v tomto domě byly využívány pro provoz doplňkových služeb, které jsou mezi seniory vyhledávané a využívané. Jde hlavně o masáže a pedikúru,“ informoval radní Prahy 5 pro sociální záležitosti Petr Lachnit (ANO), který vznik zmíněného zařízení inicioval. Wellness centrum, které funguje na ploše větší než 200 metrů čtverečních, mohou využívat všichni lidé seniorského věku. Zvýhodněni jsou ale občané z páté městské části.

Hlavní výhoda: komplexnost služeb

V nově vybudovaných a rozšířených prostorách může návštěvník využít nejen nabídky komplexních služeb, ale i přímo se s jednotlivými službami seznámit a vybrat si. Tradičně zájemci mohou využít masérských služeb, které si klient zvolí sám. Buď masáže celého těla, nebo dle domluvy s masérkou může kombinovat masáže jednotlivých částí těla, například šíje, zad, horních končetin, dolních končetin. Nově jsou v nabídce masáže lávovými kameny, masáže obličeje, kineziotaping a rašelinové zábaly. Dále pedikérské služby, a to dle přání klienta, kdy pedikérka dochází buď přímo do domácnosti klienta, nebo při hospitalizaci do nemocničního zařízení, či se klient může objednat ve wellness centru. Další novinkou je manikúra a péče o ruce, k dispozici jsou i parafinové zábaly. Nechybějí ani koupele ve speciální vaně se vstupem bočními dvířky s hydromasáží dolních končetin. K dispozici je samozřejmě bezbariérové sprchování. Připravuje se otevření kadeřnických služeb. Součástí centra je také relaxační místnost, kde budou probíhat zdravotní cvičení, tai-chi a jóga pro seniory.

„Centrum zahajuje i aktivizace pro seniory v nově vybavené společenské místnosti. Každý návštěvník si může vybrat podle svého z nabídky aktivizačních programů, jako jsou například oblíbené tréninky paměti, reminiscenční kurzy, komunitní aktivity, cestománie, kavárničky, workshopy, semináře, křesla pro hosty, výtvarné dílny a mnoho dalších zajímavých pořadů a akcí,“ řekl Petr Lachnit. Ve venkovním atriu domu byla vybudována kouzelná komunitní zahrada. Takže i tady návštěvníci mohou využít jakési malé osobní terapie přírodou. Sami si totiž mohou nasázet, namnožit nebo přesadit rostliny, předat si pěstitelské rady, anebo jen sedět, dívat se a relaxovat.

Řešení otázky bezbariérovosti

„Záměr rekonstrukce a modernizace tohoto nádherného, dříve historického paláce vycházel především z dlouhodobých zkušeností, požadavků a poptávky po službách ze strany seniorské veřejnosti. Filozofií modernizace se tak stala dostupnost, kvalita, bezpečnost a komplexnost služeb pro seniory,“ doplnil radní Lachnit. V roce 2016 byla tedy zahájena rekonstrukce a modernizace celého domu a také jeho součásti – tehdy střediska denní hygieny, které již nesplňovalo požadavky na kvalitní a dostupnou péči rozšiřujících se potřebných služeb. Velkým problémem se stala otázka bezbariérovosti společných prostor a vstupů, která byla řešena MČ Praha 5 ve spolupráci s odborníky a architekty. V roce 2017 se podařilo zajistit náhradní prostory pro provoz pedikérských a masážních služeb, takže nedošlo k jejich omezení ani přerušení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…