Praha 5: Odlehčovací pobytová služba pro rodiny, pečující o seniora

29.07.2019 8:38

„V posledních letech se stále více v péči o seniory dostává do popředí významná a nenahraditelná role rodiny, díky které mohou senioři často zůstat ve svém domácím prostředí, které důvěrně znají, cítí se v něm dobře a neztrácejí motivaci a smysl života. Aby právě rodiny mohly poskytovat mnohdy nesmírně psychicky i fyzicky náročnou péči, musí i tito pečovatelé čas od času myslet i na sebe a načerpat síly,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Odlehčovací pobytová služba pro rodiny, pečující o seniora
Foto: Praha 5
Popisek: Dům sociálních služeb Na Neklance v Praze 5

Dům sociálních služeb s pobytovým odlehčovacím zařízením je určen těm, kteří potřebují pomoci a odlehčit v péči o svého seniora, aby mohli například vyjet na dovolenou, zrelaxovat nebo si zařídit nutné záležitosti, plánované či neplánované. Zároveň pokud odlehčovacích pobytových služeb využijí, mají jistotu, že v době, kdy sami čerpají „zasloužené volno“, je o jejich rodiče či prarodiče postaráno, a nemusí mít tak obavy, že by zůstali sami bez pomoci.

Dům sociálních služeb se nachází v Praze 5, Na Neklance 15. Provozovatelem tohoto zařízení je příspěvková organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci, která je nedílnou součástí poskytovaných registrovaných sociálních služeb. Odlehčovací pobytová služba je určena pro seniory nad 60 let a je poskytována v zařízení rodinného typu s možností ubytování 27 klientů. Dům byl zmodernizován a zrekonstruován tak, aby zajišťoval potřebný komfort pro své klienty včetně technického zajištění, sloužícího k přivolání okamžité pomoci personálu v pokoji i v celém prostoru domu. Zároveň je takto zajištěno i jejich bezpečí 24 hodin denně.

V domě je k dispozici ubytování v jednolůžkových, dvoulůžkových a třílůžkových pokojích. Péči o klienty zajišťuje tým profesionálů, vedoucí domu, sociální pracovník, aktivizační pracovník, zdravotní sestry, lékař a pečovatelky. Tento tým je k dispozici rodinám a příbuzným a rád poradí s péčí o seniora. Klienti mohou využívat celodenně společenskou místnost, venkovní atrium a jídelnu. Ve společenské místnosti je k dispozici televize, knihovna a relaxační křesla, která klienti využívají k četbě či odpočinku, nebo při aktivizacích, trénincích paměti, reminiscenčních terapiích, nebo prostě k posezení u kávy s přáteli nebo návštěvami. Zde také probíhají společenské akce, vystoupení, přednášky, kavárničky, cestomanie, pravidelná dopolední cvičení a odpolední aktivity, ze kterých si klienti vybírají podle svých potřeb a zájmů. Senioři procvičují jemnou motoriku při vyrábění různých výrobků a dekorací, probíhá zde i společné pečení a freshování nápojů ze zeleniny a ovoce.

Řada seniorů se opětovně vrací

Pravidelně k nám do zařízení docházejí na canisterapii asistenční pejsci z Helppesu, na které se klienti vždy těší. Někteří pouze pozorují umění psů, ale jiní se s nimi rádi pomazlí, protože jim chybí „čtyřnozí miláčkové“, které měli doma. Pro seniory, kteří se již necítí na procházku po okolí, je k dispozici venkovní atriové posezení s křesílky a zahradou plnou bylinek, květin a zajímavých rostlin, kam si často klienti zvou i své návštěvy a tráví zde volný čas. V celém zařízení je dbáno na pitný režim, a tak je celodenně k dispozici jak ve společenské místnosti, tak v atriu připravené pití, které je pro klienty k dispozici zdarma.

Pečující rodina takto může využít našich odlehčovacích služeb v rozsahu od tří dnů do tří měsíců. Po tuto dobu bude o jejich seniora postaráno 24 hodin denně, a pak již záleží pouze na něm, z jakých nabízených aktivit si po dobu pobytu v našem zařízení vybere. Praxe nám ukazuje, že řada seniorů se k nám opětovně vrací, a to i v době například vánočních svátků, Velikonoc nebo právě o letních prázdninách. Při svých pobytech však klienti navazují četná přátelství, a i ta je sem směrují na opakované pobyty.

Odlehčovací služba, ač funguje již řadu let, není ještě bohužel dostatečně veřejnosti známá, a tak jsou často rodiny a pečovatelé překvapeni, když se o nás dozvědí, protože přesně tuto službu potřebují buď sami, nebo jejich známí. Praxí je také to, že všem zájemcům odpovídáme rádi na dotazy a kdykoliv sem mohou přijít se podívat na prostředí a služby, které jsou zde poskytovány. A pokud i vy uvažujete právě o využití těchto služeb pro svého seniora, zavolejte nám na tel. 251551626, 775788004, 775070102, 775788949 a přijďte za námi.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…