Praha 5: Pandemie ukázala nové cesty komunikace, s on-line mítinky počítáme i do budoucna

29.03.2021 14:51

Během březnového lockdownu uspořádala radnice Prahy 5 hned čtyři distanční setkání s občany. Překvapila nejen účast, ale také věcnost a celková úroveň jednání.

Praha 5: Pandemie ukázala nové cesty komunikace, s on-line mítinky počítáme i do budoucna
Foto: Praha 5
Popisek: MČ Praha 5 - radnice

Prezentace architektonické studie nového parku Na Pláni na Malvazinkách. Veřejné projednání Návrhové části Strategie rozvoje městské části do roku 2030 a hned dvě setkání nad participativním rozpočtem. Jedno s vítězi loňského ročníku a druhé s potenciálními navrhovateli projektů na rok 2021. Čtyři distanční jednání radnice Prahy 5, kterých se dohromady zúčastnila více než stovka občanů.

„Trochu jsme se toho obávali, přeci jen on-line setkání pro desítky lidí, kteří se chtějí zapojit aktivně do diskuse, byla úplně nová zkušenost. Paradoxně se ukázalo, že jednání distanční formou probíhají svým způsobem věcněji s větším tahem na branku,“ popisuje zkušenost starostka MČ Praha 5 Renáta Zajíčková.

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí

Podobnou zkušenost má i místostarosta městské části Lubomír Brož, který vedl mimo jiné on-line setkání s obyvateli lokality Na pláni na Malvazinkách. Distanční prezentace architektonické studie parku Na Pláni předčila jeho očekávání.

„Lokalita má velmi komplikovanou historii s dlouhodobými spory mezi starousedlíky a developery. Městská část do toho aktivně vstoupila relativně nedávno se záměrem prvotního vybudování zcela nového parku. Představovat rozsáhlou studii on-line jsem si neuměl úplně představit, ale zájem občanů byl opravdu veliký a dostalo se nám od nich dokonce uznání. Co si přát víc,“ vypočítává místostarosta Brož.

Městská část proto počítá s distančním projednáváním s veřejností i do budoucna. Kromě výše popsaných zkušeností jsou on-line mítinky také organizačně mnohem méně náročné.

Neznamená to, že bychom opustili model fyzického kontaktu s veřejností. Naopak, osobní kontakt je stále nenahraditelný a osobně se těším, až to zase bude možné. Ale distanční konference, jako doplněk ke komunikaci s občany určitě využívat budeme. Jde svým způsobem o formu, která je pohodlná i pro občany a přímých kontaktů úřadu s veřejností by díky tomu mohlo být o to více,“ uzavírá starostka MČ Praha 5 Renáta Zajíčková.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

22:10 Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v…