Praha 5: Retroportréty i Papírová krajina v Galerii Prádelna

03.02.2018 8:36

"V únoru se mohou návštěvníci smíchovského Komunitního centra Prádelna v Holečkově ulici seznámit s tvorbou dvou zajímavých umělců, kteří vystavují v Galerii Prádelna – nedílné součásti komunitního centra" uvádí JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Praha 5: Retroportréty i Papírová krajina v Galerii Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Vernisáš výstavy fotografa Pavla Dosoudila

Již začátkem ledna zde zahájil radní Petr Lachnit spolu s autorem výstavy fotografií Pavlem Dosoudilem „Retroportréty umělců z titulních stran časopisů, LP a CD“, která potrvá ještě do 5. února. Pavel Dosoudil, fotograf, výtvarník a kameraman, je členem Asociace profesionálních fotografů ČR. Absolvoval Filmovou a televizní fakultu AMU – obor kamera, před dvacet let pracoval ve Filmovém studiu Barrandov, nejprve v trikovém oddělení, později jako kameraman hraných filmů. Současně se však věnoval i výtvarné fotografii, nejčastěji z oblasti hudby. Poté došlo na Barrandově k organizačním změnám, výrobní týmy byly rozpuštěny, začal tedy pracovat na volné noze, a od té doby se soustředí převážně na fotografii.

Pavel Dosoudil portrétoval řadu dirigentů, sólistů, a dalších umělců pro titulní strany časopisů a obaly LP a CD, spolupracoval s hudebními vydavatelstvími Supraphon, Panton, Artia, Opus atd. Právě výběr portrétů hudebníků, herců a dalších umělců představila výstava v Galerii Prádelna, přičemž některé snímky jsou až padesát let staré, například retro portrét Karla Gotta, Marty Kubišové nebo Heleny Vondráčkové.

Nyní se zaměřuje převážně na fotografování do publikací, je například autorem obrazové části pětidílné česko - anglické publikace Akustika hudebních prostorů ČR, určené spíše odborníkům. Fotografováním se zabývá i jeho manželka Jitka Dosoudilová, absolventka soukromého studia výtvarné digitální fotografie, se kterou sdíleli například výstavu „Konfrontace klasické a digitální koláže.“ Pro svou manželku byl v počátcích její tvorby učitelem.

Papírová krajina Milana Pokorného

Druhým umělcem, který v únoru představí svoji tvorbu v prostorách centra je výtvarník Milan Pokorný. Ten se narodil v roce 1959, při studiu na FA ČVUT se v Ústavu výtvarné tvorby, pod vedením doc. Jaroslava Kříže, seznámil s problematikou výtvarného díla. To, podpořeno přednáškami a semináři Jiřího Ševčíka a Rostislava Šváchy, ovlivnilo jeho následné životní putování za uměním – nejprve do Divadla na Vinohradech a poté k Československým cirkusům a varieté. Od roku 1992 pracuje v polygrafii. V letech 2012 až 2016 byl členem Nového sdružení pražských umělců. V roce 2017 byl přijat mezi členy Asociace jihočeských výtvarníků a do FF16, což je volný spolek výtvarníků, jehož členové postihují širokou plejádu výtvarných oborů.

Výstava nese název „Papírová krajina“ a podle svého autora je přemítáním o klasické krajinomalbě, ukotvené v dnešní době a pokusem o odpověď na otázku - nakolik je papír nosné médium při tvorbě obrazu? Milan Pokorný se nespokojil s „omezením“ historií ověřeného a plnohodnotného principu koláže a příbuzných technik. Chce papírem „malovat“, a v souvislosti s tím vyvstávají další otázky. Lze vyjádřit nekonečný prostor, genezi prolákliny, tvarování pocitů? Unese nás všechny krajina, kterou obýváme, a potažmo i krajina v nás? Nejenom o nich můžete přijít podiskutovat s autorem 5. února 2018 od 17.00 hod. do Komunitního centra Prádelna na vernisáž výstavy.

„Fotografie Pavla Dosoudila i osobní setkání s ním během zahájení výstavy pro mne bylo přínosným a inspirativním zážitkem. Těším se nyní tedy na výtvarné práce Milana Pokorného, jehož introspektivní práce přímo vybízejí k procházce krajinami vnitřních „světů“. Výstavní činnost coby součást aktivit komunitního centra plně podporuji, neboť se jedná o další funkční model komunitně kulturní činnosti v moderním pojetí sociální práce. Navíc výstavy představují kulturní i společenské obohacení nejširší veřejnosti“, říká JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který mj. pravidelně zahajuje výstavy v Galerii Prádelna.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…