Praha 5: Zahájení výstavy obrazů Phantasma aneb Bytosti z nevědomí v Komunitním centru Prádelna

22.07.2021 9:35

„Po dlouhé pauze, způsobené pandemií, byla ve čtvrtek v Komunitním centru Prádelna zahájena výstava obrazů Jiřího Lhoty Phantasma aneb Bytosti z nevědomí,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Zahájení výstavy obrazů Phantasma aneb Bytosti z nevědomí v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Malíř Jiří Lhota a radní JUDr. Petr Lachnit zahájili výstavu Phantasma v KC Prádelna

„Výtvarník Jiří Lhota se do Prádelny vrací po více než dvou letech, kdy na stejném místě představil svůj cyklus velkoformátových obrazů, inspirovaných dílem spisovatele H. P. Lovecrafta. Nyní nabízí návštěvníkům svoje ztvárnění archetypálních postav, které vystupují v mýtech, snech, pohádkách a od počátku lidstva obydlují ta nejtemnější zákoutí duše člověka,“ dodává Lachnit.

Konečně takřka celá tvorba Jiřího Lhoty je ovlivněna mytologií a symbolikou zasvěceneckého okultismu i lidových vyprávění. Stejně tak jeho stínové obrazy s bolestnou intenzitou reflektují psychickou trýzeň současného moderního světa, plného nejistot, odlidštění a ztráty smyslu. Metaforicky ukazuje bázní a strachem naplněné nevědomí současného lidstva. To bývá také příčinou občasného nepochopení jeho tvorby, neboť stejně jako kultura dávného východu před královským průvodem vyhnala všechnu bídu a bolest za hradby města, aby se oko královského syna nedotklo temné tváře života, tak si i dnešní svět vyrábí masku umělého štěstí, bohatství, krásy a nekonečné prosperity, šíří pozitivní iluze, které překrývají podobu, jež nemá být nikdy spatřena. Ze zkušenosti minimálně posledního roku dobře víme, jak křehká je tato iluze a jak zoufale jsme nepřipraveni na odvrácenou stranu skutečnosti.

Lhota boří tyto světy růžových snů, dává nám nové ikony pro smrt i znovuzrození, ukazuje krásu a bolest sexuality a pomíjivost vtělení. Zároveň nabízí nové symboly, které pomáhají představit si a integrovat bolestné pravdy o našem lidském údělu. Odhaluje stejně jako Buddha, že naším největším učitelem je smrt, čímž svojí kreativitou přispívá ke kolektivnímu probuzení a snad postupné proměně světa v krásnější a lidštější místo.

V aktuálně prezentované výstavě autor publiku nabízí několik velkoformátových obrazů, které však překvapují u něj nezvyklou barevností. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout nejen fantaskní postavy a monstra, nýbrž i Lhotovo pojetí tradičnějších postav pohádek a vyprávění, jako je vodník, čarodějnice nebo mořská panna.

Anketa

Co je problémem romského etnika v ČR?

hlasovalo: 12796 lidí

Součástí expozice jsou také perokresby, cyklus ilustrací k Erbenově Kytici, který dosud nebyl nikdy prezentován. Na kresbách zvláště vynikne dokonalé technické zpracování, preciznost a zručnost, spojená s trpělivostí a pokorou, což Lhotu řadí k výtvarníkům, kteří nepodlehli svodům postmoderní relativizace a jejich umění se pojí s dokonalým zvládnutím řemesla. Přes všecku svou zcela moderní strukturu vedou jeho díla hlubokým a jedinečným výrazem svých rysů stoletími k truchlivým dílům středověkým, k O. Redonovi, H. Boschovi nebo H. R. Gigerovi, stejně jako k bezejmenným autorům fantastických bestiářů, zaujatým obludami a monstry.

„Pamatuji si na předchozí výstavu ak. mal. Jiřího Lhoty v našem komunitním centru, která vzbudila celé spektrum emocí a vyvolala zajímavou debatu o smyslu a poslání umění. Oceňuji tudíž, že po vynucené pauze se Galerie Prádelna nebojí zahájit výstavní činnost právě tímto umělcem, byť mnozí by jistě preferovali nějakou výrazně 'lehčí' tvorbu. Rok s pandemií byl naprosto neočekávanou zkušeností, která nám hodně vzala, ale zároveň věřím, že i něco dala. Minimálně uvědomění si podstaty naší lidské existence, vlastní fyzické konečnosti, již přesahuje nekonečná Duše, na kterou však v běžném shonu a hluku materiálního světa často zapomínáme. Tvorba J. Lhoty nám, někdy až zneklidňujícím a brutálním způsobem, připomíná a ukazuje vnitřní svět člověka se všemi jeho démony, kteří s námi běžně komunikují pouze ve snech nebo pohádkách. Pod povrchem kolektivní mentality současného lidstva vřou temné procesy, jejichž potlačení časem přináší destrukci a násilí ve vnějším světě, jak se naposledy několikrát ukázalo v průběhu 20. století. Naopak v jejich rozpoznání a integraci se skrývá velká naděje, že se podaří nalézt cestu k rozumnější a zdravější rovnováze. Pojďme tedy pohlédnout do kolektivního nitra prostřednictvím obrazů a kreseb Jiřího Lhoty, možná to nebude úplně příjemné, ale jistě přínosné a léčivé,“ zve na výstavu JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který výstavu zahájil.

Mgr. Jiří Lhota, ak. mal. (1970), absolvoval AVU v Praze, má za sebou řadu kolektivních i samostatných výstav, je autorem mnoha grafických návrhů pro hudební skupiny a projekty různých žánrů, především se však věnuje malbě. Žije a pracuje v Ústí nad Labem, kde působil na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně a nyní vyučuje na ZUŠ Evy Randové.

Jeho tvorba je záznamem ponoru do kolektivního nevědomí moderního člověka a zobrazením především stinných stránek hlubin lidské duše. Nicméně často v nich bývá přítomen i prvek ironie, satiry nebo úšklebek, měnící pro diváka perspektivu vnímání jeho díla.

Výstava se koná s podporou společnosti Pivovary Staropramen, s. r. o., dlouholetého partnera komunitního centra Prádelna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …