Praha 5 chce lidem přiblížit problematiku územního rozvoje. Vydává speciální číslo radničních novin

19.01.2022 10:13 | Tisková zpráva

Ukázat komplexní proces od myšlenky k realizaci stavebního projektu včetně pravomocí městské části zasahovat do procesu výstavby na svém území. To je hlavní idea speciálu radničního časopisu Pětka, který se rozhodla vydat Praha 5.

Praha 5 chce lidem přiblížit problematiku územního rozvoje. Vydává speciální číslo radničních novin
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

„Často se setkáváme s názory lidí, jak jste mohli něco takového povolit, nebo proč to nezakážete. 

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí
Chceme tedy přehlednou formou ukázat, co městská může a nemůže v procesu stavebního projektu dělat. Co přesto děláme nad rámec našich zákonných možností a také chceme ukázat v jaké fázi se v současné době nacházejí velké developerské projekty na území Prahy 5,“ říká radní pro územní rozvoj Zdeněk Doležal.

Speciál časopisu mimo jiné ukazuje, jak se městská část snaží přimět investory k určitým závazkům, i když k tomu nemá žádné legislativní nástroje. Přesto se daří domluvit finanční i nefinanční plnění pro danou lokalitu, kde developerský projekt vzniká. Například finanční příspěvky na rozvoj veřejné infrastruktury, investice do veřejného mobiliáře například vybudováním dětských hřišť či sportovišť, a v neposlední řadě třeba výstavbu městských bytů. Finanční i nefinanční příspěvek se přitom vypočítává podle daného koeficientu.

„Slušný developer či investor, kterých je dnes už naštěstí většina, si uvědomuje odpovědnost k veřejnému prostoru, který zpravidla významně ovlivňuje. My mu to nějakým způsobem připomínáme a snažíme se o vstřícnou dohodu, která je ku prospěchu nám všem,“ dodává radní Doležal.

Praha 5 patří v metropoli mezi průkopníky v uzavírání memorand o spolupráci s investory a developery. Inspirovalo se i vedení pražského magistrátu, které chce na podobném principu založit Fond spoluúčasti investorů na rozvoji veřejného prostoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …