Praha 6 slavnostně odhalila strom republiky

15.09.2018 15:55

Kromě celé řady připomínkových kulturních a společenských akcí ke sto letům české státnosti se Praha 6 rozhodla také vysadit strom republiky.

Praha 6 slavnostně odhalila strom republiky
Foto: praha6.cz
Popisek: Logo Prahy 6

Mladá lípa proto zapustila kořeny ve Veleslavíně, nově vznikajícím subcentru Prahy 6, kde byla dnes – lemovaná obrysem českých hranic - slavnostně odhalena. 14. září má totiž pro českou státnost hned dvojí význam – dnes je to přesně 81 let od smrti prvního československého prezidenta T. G. Masaryka a zároveň 132 let od narození jeho syna, diplomata a ministra zahraničí Jana Masaryka.

Aby lípa nesla odkaz i dalším generacím, byla k jejím kořenům uložena kovová schránka, do které místostarostka Eva Smutná vložila dopisy žáků základních škol Prahy 6, výtisky časopisů vycházejících na Praze 6, kalendář vydaný městskou částí k letošnímu výročí nebo flash disk s fotografiemi zobrazující průřez letošním rokem a dalšími elektronickými dokumenty. Své vzkazy vložili také zástupci veteránů, skautů a občanů.

„Ráda bych, aby schránka nebyla otevřena dřív, než za 50 let, aby byl jasně patrný ten odstup od dnešní uspěchané doby, na kterou my sami nahlížíme trošku tak, jako by se už dál neměla posouvat dopředu, jen drobně vylepšovat,“ říká Eva Smutná /za TOP 09/, místostarostka pro strategický rozvoj. „I proto mě těší, že jsme lípu vysadili před AFI Vokovice, což je i pro tuto část symbolem dalšího rozvoje této oblasti,“ dodává Smutná, která strom, vysazený ve spolupráci se společností AFI, odhalila za radnici Prahy 6 spolu s Martinem Bendou coby zástupcem občanů.

Stromu při odhalení požehnal svěcenou vodou otec Matúš Kocián, který připomněl symboliku stromu jako dárce života, který se vypořádává s úskalími, poskytuje přístřeší dalším druhům a zároveň připomíná duchovní kořeny této země, jejichž obranu střeží a pro úspěšný rozvoj republiky hájí rovněž přítomný zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR generálmajor Jaroslav Kocián, který poukázal na vojáky jako pilíř státnosti v dobách míru i těžkostí a věnoval do schránky lipovou ratolest ze své brigadýrky.

„Těší mě, že děti, které městskou část popisovaly v dopisech uložených ke kořenům, byly odhalení stromu republiky přítomny a mým přáním je, aby si i díky tomu uvědomily, že tato doba je hlavně o nich a jejich svobodě a že i na nich záleží, zda se tady budou moci v roce 2068 svobodně sejít, schránku vyzvednout a zavzpomínat,“ dodává Eva Smutná.

Obranu svobody i v kontextu minulé doby zmínila a také svými písněmi, kterými akci doprovodila, připomněla i patriotka Bára Štěpánová. Na prostranství nedaleko lípy je současně umístěna výstava Jiřího Chocholáče, který v roce 1968 fotil invazi vojsk Varšavské smlouvy a který několika slovy připomněl, jak nebezpečný byl tehdy pohyb po obsazované Praze.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…