Praha 8: 27. květen - Den národního vzdoru, sportovní rodinný den nebo virtuální prohlídka

25.05.2023 22:09

Vzpomínkový akt u příležitosti jednoho z mezníků druhé světové války, Operace Anthropoid, se uskuteční v sobotu 27. května 2023 v 10:35 u památníku Anthropoid v Libni v Praze 8.

Praha 8: 27. květen - Den národního vzdoru, sportovní rodinný den nebo virtuální prohlídka
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Před 81 lety v nedaleké zatáčce proběhl úspěšný útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli čsl. vojáci Jan Kubiš a Jozef Gabčík. A to i za pomoci stovek dalších statečných občanů, kteří často za své hrdinství zaplatili cenu nejvyšší.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33709 lidí

27. květen je od letošního roku také nově významným dnem ČR s názvem Den národního vzdoru Starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) inicioval, aby tento den byl v kalendáři zaznamenán jako významný den ČR jako projev poděkování a památky všem, kteří se na tomto hrdinském odbojovém činu podíleli. A povedlo se!

Na vzpomínkový akt u památníku navazuje první ročník Sportovního rodinného dne "Operace Anthropoid 2023", který pořádá katolická sportovní organizace Orel v areálu ZŠ Glowackého. Členy Orla byli i parašutisté Jan Kubiš a Josef Bublík, který se taktéž spolupodílel na útoku na Heydricha. Nabídku sportovního dne najdete ZDE.

Virtuální prohlídku Po stopách Anthropoidu či stále platnou nabídku pamětních předmětů vydaných k loňskému jubilejnímu 80. výročí Operace Anthropoid si prohlédněte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…