Praha 8: Nápravu historické křivdy podporuje i premiér

24.02.2023 19:44 | Tisková zpráva

Petice k žádosti o nalezení a vyzdvižení těl národních hrdinů a odbojářů proti totalitním režimům z neoznačených masových hrobů Ďáblického hřbitova v Praze 8 stále běží a najdete ji na www.vazmesihrdinu.cz. Pod peticí je aktuálně téměř 10 tisíc podpisů.

Praha 8: Nápravu historické křivdy podporuje i premiér
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

„Naše petice vznikla z obavy o osudy stovek pozůstatků našich hrdinů, jejíž těla byla během období německé okupace a komunismu naházena do hromadných hrobů Ďáblického hřbitova. Najdeme zde Dr. Lyčku, štábního kapitána Morávka, „tetu“ Moravcovou, Zelenku Hajského, Zdenku Mašínovou či Záviše Kalandru a další. Navíc zde leží pomícháni se zrádci Čurdou, Gerikem, Emanuelem Moravcem a vrahy K.H. Frankem či Daluegem. V místě jsou také s největší pravděpodobností pohozena těla sedmi statečných z kostela sv. Cyrila a Metoděje,“ vysvětluje spoluiniciátor petice Michal Švarc (Patrioti) a zastupitel městské části Prahy 8, na jejímž území Ďáblický hřbitov leží.

„Ďáblický hřbitov totiž sloužil během naší pohnuté historie jako místo k bezcitnému odkládání ostatků nepřátel a obětí obou totalitních režimů, které ovládly naši vlast.  Chceme pro ně dosáhnout důstojného pohřbení. Dlužíme jim to. I proto jsem rád, že se naše snaha setkala s pochopením u pana premiéra Fialy, který spolu s námi považuje za velkou historickou křivdu, že dodnes nemají tito hrdinové důstojné hroby,“ dodává starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Premiér Petr Fiala se totiž nedávno setkal se členy petičního výboru – Jaroslavem Čvančarou, Pavlem Černým a Ondřejem Vetchým. Na své sociální sítě poté napsal příslib, že v rámci Úřadu vlády vznikne skupina složená mj. z odborníků, historiků a zástupců veřejných institucí, jejímž úkolem bude tuto křivdu napravit.

Petiční výbor: Michal Švarc, Pavel Černý, Karel Polata, Jaroslav Čvančara a Ondřej Vetchý.

Pozn.: podepsané petiční archy prosíme zasílejte na adresu:

Michal Švarc, Zenklova 1/35, 180 48, Praha 8

Další informace o petice naleznete na facebookové stránce Anthropoid - petice za důstojné pohřbení hrdinů ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…