Praha 8: Začíná rekonstrukce cyklostezky A26 a A2 v ulici U Českých loděnic

16.06.2022 8:38 | Tisková zpráva

Na rozbité cyklostezce v úseku Elsnicovo náměstí - Povltavská položí městská část Praha 8 nový asfaltových povrch. Souběžně dojde k instalaci veřejného osvětlení.

Praha 8: Začíná rekonstrukce cyklostezky A26 a A2 v ulici U Českých loděnic
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

“Opravované úseky cyklostezek A26 a A2 jsou páteřní cyklostezky, které v Praze patří k vůbec nevytíženějším, mimo jiné proto, že vedou mimo vozovky. Tuto trasu samozřejmě využívají i pěší a běžci. Proto jsem rád, že rozbitý asfaltový povrch konečně nahradíme novým,” uvedl Martin Jedlička (TOP 09 + STAN), předseda komise pro dopravu Prahy 8. Cyklostezka A26 vede podél říčky Rokytka a opravovaný úsek A2 vede přímo podél Vltavy.

“Stavbu se nám podařilo časově zkoordinovat s výstavbou veřejného osvětlení, po dokončení tak bude pro všechny cyklisty, chodce i běžce tato bezmotorová komunikace bezpečnější a příjemnější i ve večerních hodinách. Navazujeme takto na opravy cyklostezky A2 na Rohanském ostrově, kde budeme se stavebními pracemi pokračovat také letos,” doplnil Tomáš Slabihoudek (TOP 09 + STAN), radní Prahy 8 dopravu.

Stavební práce započnou v týdnu od 20. 6. 2022 a budou probíhat v etapách až do konce října 2022. Práce začnou v úseku od ulice Povltavská a budou postupně pokračovat až po Elsnicovo náměstí. Akce je koordinována s instalací veřejného osvětlení městskou společností Technologie hlavního města Prahy (THMP). „Cyklostezka dosud nebyla osvětlena žádným stožárem veřejného osvětlení. Aby se na ni cítili Pražané bezpečně a pohodlně i v noci, umístíme na ni celkem 40 nových stožárů s LED svítidly. Ty navíc budou mít komunikační jednotku, která bude schopna monitorovat stav osvětlení a nahlásit našemu dispečinku případnou poruchu,“ přiblížil místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15398 lidí

Po položení povrchu bude na bezmotorové komunikaci zaveden nový dopravní režim – nedělená stezka pro pěší a cyklisty, na základě dohody s hl. m. Prahou a cyklistickou veřejností. Obnova povrchu s sebou bohužel nese omezení dopravy na této bezmotorové komunikaci. Nejdříve dojde k frézování vozovky, které bude provedeno při zachování provozu v maximální možné míře, vždy zůstanou alespoň 1,5 metru šířky komunikace pro průchod. Provizorní povrch po frézování nebude vhodný pro inline bruslaře. Omlouváme se všem pěším a cyklistům za omezení, které ale povede k finálnímu kvalitnímu novému povrchu komunikace.

Pro MČ Praha 8 se jedná o další z několika úseků páteřních cyklostezek, které v tomto volebním období opravuje. Pokračovat se bude i na dalším úseku A2 v Karlíně. “V loňském roce jsme zpevnili 1 km úsek cyklostezky A2 mezi Libeňským mostem a ulicí Breitfeldova (výměna z mlatového povrchu na asfaltový), rozšířili jsme ho ze 3 na 4 metry a doplnili jsme veřejné osvětlení. Letos budeme stejným způsobem pokračovat s opravou a rozšířením posledního úseku A2 mezi ulicí Breitfeldova a Negrelliho viaduktem, který napojíme na budovanou Štvanickou lávku,” doplnil Jedlička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…